Predstavljamo dobitnika općinskog priznanja Pericu Mijatovića

pericamijatovicU programu Radio Ilijaša ugostili smo i dobitnika općinskog priznanja Pericu Mijatovića, profesora filozofije i sociologije koji je najviše posvećen istraživanju prirodne i historijske baštine i bogatstva našeg Ilijaša.
Skromno smatra da je općinska nagrada došla preuranjeno, a u programu je najviše govorio o stećcima, nekropoli Kopošići i Starom gradu Dubrovniku.
Podsjetio je Mijatović u razgovoru da je pokojni Đoko Mazalić za Nekropolu velikog kneza Batića kazao da je to naš najljepši spomenik Srednjeg vijeka.
Najavljuje da će uskoro izdati brošuru-dokumentalistički prikaz svih ostataka Starog grada Dubrovnika.
-Naše bogatstvo i prirodnu i historijsku baštinu istražuje grupa zavičajnih entuzijasta iz ljubavi prema Bosni, našoj prošlosti. Mnogo se stvari ima još istražiti koje su do sada možda samo usput spomenute. Naši prijatelji Dubrovčani koji su naše spomenike posjetili prošle godine poručili su nam da čuvamo svoju historiju jer oni od svoje historije danas žive. Ilijaš ima veliki potencijal i bogatstvo u stećcima što može pogodovati razvoju turizma. Općina Ilijaš ulaže u uređenje spomenika i zaštitu od dodatnog propadanja, a potpuna restauracija je dugotrajan i kompleksan proces, kaže Mijatović.
Nacionalni komitet ICOMOS će 18. aprila povodom Međunarodnog dana spomenika i cjelina obići i ilijaške spomenike u Kopošićima i Stari grad Dubrovnik.
Na ovom području će u junu ove godine biti vršena arheološka istraživanja.
-U sklopu tog programa će mladi istraživači iz Kreševa koji pronalaze neobične kristale i minerale napraviti izložbu „Rudonosne planine srednje Bosne“, najavljuje Mijatović.
Iz biografije Perice Mijatovića
Rođen 08.01.1956. godine u Ilijašu. Po zanimanju profesor filozofije i sociologije.
U periodu od 1974. – 1992.godine obavljao niz društveno odgovornih funkcija.
Od 1994.g. bavi se istraživačkim radom – fokusiranim na temu GRAD, VAROŠ, ŽUPA I NAHIJA DUBROVNIK U BOSNI te stećci na području bivše župe Dubrovnik (sada općine: Ilijaš, Breza , Vareš i Vogošća). Objavio je sljedeće Stručne radove:
Feljton : „Zla kob starobosanskog Dubrovnika“ – časopis za kulturu i društvena pitanja
STEĆAK .Sarajevo 1998.g. broj 64,65,66.-
– Dokumentalistički prikaz: „Nekropola (Velikog) KNEZA BOSANSKOG Batića i njegovih Kopošići Ilijaš“ (pokušaj revalorizacije) 2014.g; (djelo je prezentiranio stručnoj javnosti još nije publicirano);
– Autor „Prijedloga za uvrštavanje nekropole Kopošići na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine“ 2014.g. ;
– Podnosilac je inicijative za izmjene i dopune Odluka o proglašenju nacionalnih spomenika Graditeljska cjelina Stari Grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Kopošići, kako bi ovi nacionalni spomenici dobili viši nivo zaštite;
Jedan od animatora više Udruga i neformalnih grupa iz Sarajeva i Ilijaša koje se bave istraživanjem i zaštitom povjesnog i prirodnog naslijedja na području općine Ilijaš.-

Prethodni članakPredstavljamo dobitnika općinskog priznanja Adema Alića
Naredni članakRazgovor sa Enelom Šečić -najperspektivnijom sportašicom Općine Ilijaš za 2014.godinu