Predstavljamo dobitnika općinskog priznanja- Refika Kulića-Fikana

fikan2U programu Radio Ilijaša predstavili smo još jednog dobitnika specijalnog prizanja Općine Ilijaš. Refik Kulić-Fikan već više od 50 godina uči mlade i donosi magiju na pozornice kulturno-umjetničkih društava na području Sarajeva. S nostalgijom se sjeća početaka 70.-ih godina prošlog stoljeća u ilijaškom „Livcu“, kao i teških uslova u nastavku rada u KUD „Ilijaš“ 2009. godine kao nasljedniku te tradicije i običaja kulturno- umjetničkog stvaralaštva.

Rođen je 25. novembra 1943. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Stručna znanja iz oblasti narodnih igara, pjesama i običaja, sticao je pohađanjem brojnih škola folklora u organizaciji Saveza amatera Sarajeva, BiH, Srbije i Prosvjetnog sabora Hrvatske, gdje su predavači bili tada najistaknutiji koreografi sa područja tadašnje Jugoslavije. Danas je sam edukator na raznim seminarima širom BiH i kaže da su znanje i kulturna baština neiscrpni.
U svom bogatom umjetničkom opusu Refik Kulić-Fikan je, što samostalno ili sa društvima u kojima je radio, ostvario bezbroj gostovanja po BiH, drugim republikama bivše SFRJ, Evropi, SAD-u i Kini.

Veličinu i značaj umjetničkog opusa Refika Kulića Fikana u sferi očuvanja kulturne baštine – pjesama, običaja i igara naroda i narodnosti BiH pokazuju i dokazuju mnogobrojne nagrade i priznanja za postavke koreografija a posebno je ponosan na osam koreografija u KUD „Ilijaš“-Igre iz okoline Ilijaša, igre iz Kraljeve Sutjeske, Igre iz Podrinja itd.
Trenutno radi i na pripremi devete koreografije.
– Ovo nije priznanje samo za mene, nego i za sve mlade koji rade sa mnom i to im je nada da će još nagrada dobiti i nastupati. Mi zaista možemo predstavljati BiH u svim zemljama, kulturno-umjetnička društva su najbolji ambasadori kulture naše zemlje jer uvijek prikažemo igre i pjesme, nošnje, običaje svih naroda i narodnosti a ne samo kroz jednonacionalnu prizmu, kaže Kulić za Radio Ilijaš.
Napominje da su članovi i uprava KUD „Ilijaš“ posvećeni realizaciji ciljeva i ostvarenju svih njegovih zamisli ideja, a posebno je zadovoljan profesionalnošću djevojaka. Mada bi volio da u KUD-u ima i više momaka.
– Nekad kažu da sam strog, ali ja mislim da stvari treba prikazati onakvim kakve jesu- bolje nešto uraditi kako treba nego kako bilo. Koreografija je složen posao.kao što slikar stvara sliku, ja na pozornici slažem mozaik od živih ljudi, njihovih emocija, lica i tako se za publiku stvara slika na pozornici, a ja sam se srećom u taj posao uključio vrlo mlad, priča Fikan.
On poziva sve zainteresirane, ne samo za folklor, nego i za pjevanje, sviranje, glumu da se pridruže KUD „Ilijaš“ i obogate program društva.
Ovo je jedno od brojnih priznanja koje je Kulić dobio u svom polas stoljeća dugom i posvećenom radu :
 Šestoaprilska nagrada općine Ilijaš;
 Zlatna medalja SAKUD-a BiH za amaterski rad;
 Plaketa SAKUD-a Kantona Sarajevo za 45 godina umjetničkog rada;
 Plaketa za počasnog člana KUD BIH “Mladost” iz Stuttgarta.

Razgovarala : Nermina Avdukić

 

Prethodni članakMirsad Kadrić-sportski radnik Općine Ilijaš za 2014.godinu
Naredni članakOmer Mujalo – učesnik NOR-a u oslobađanju Sarajeva 1945.godine