ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Predstavljamo mladog harmonikaša iz Ilijaša: Hasan Muratović nastupao na takmičenju “Svjetski trofej”

Sedamnaestogodišnjak Hasan Muratović iz Ilijaša, učenik je trećeg razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu, odsjek harmonika kod profesora Alena Hodžića. Ovaj mladi harmonikaš nastupao je na mnogobrojnim domaćim, internacionalnim ali i svjetskim takmičenjma na kojima je postigao sjajne rezultate. Ljubav prema harmonici posjeduje od ranog djetinjstva. Za Radio Ilijaš, Hasan je govorio o svom muzičkom obrazovanju na odsjeku harmonike.

„Talenat za ovaj instrument je prvi prepoznao moj otac i kupio mi je harmoniku. Počeo sam vježbati i odlaziti na razna takmičenja još u osnovnoj školi. U klasi profesora Izudina Rahića završio sam Osnovnu muzičku školu Novo Sarajevo područno odjeljenje Ilijaš.  Nakon toga, odlučio sam upisati i srednju muzičku školu i nisam pogriješio. Sviranje harmonike vježbam tokom cijele godine, svaki dan nekoliko sati. Potrebno je mnogo truda, rada i odricanja“, kazao je Hasan.

Na svjetskom trofeju (Trophee Mondial de l’Accordeon) koji je ove godine održan u online formatu u jako teškoj konkurenciji takmičara iz cijelog svijeta, Hasan je osvojio 9. mjesto.

„Ove godine učestvovao sam na tri internacionalna takmičenja i osvojio sam tri prve nagrade. Preko ljeta sam se spremao za Svjetski trofej harmonike u kategoriji do 18 godina. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine osvojio sam deveto mjesto. Ove godine, to takmičenje je održano u online formatu sa sjedištem u Ukrajini. U mojoj kategoriji takmičilo se 25 takmičara iz cijelog svijeta. Bilo je nekoliko kategorija koje su izuzetno teške“, kazao je Hasan.

Hasan ističe da su u toku intenzivne pripreme za takmičenja koja će se održati u 2022. godini.

„Prvo ću nastupati na takmičenjima u BiH i internacionalnim a na jesen sljedeće godine nastupit ću na takmičenjima “Svjetski trofej” i “Svjetski kup”. Očekujem da ću napredovati i postići bolji rezultat nego na prethodnom takmičenju.  Koristim priliku da se zahvalim svom profesoru Izudinu Rahiću kod kojeg sam pohađao osnovnu muzičku školu i koji mi je mnogo pomogao da napredujem kao i sadašnjem profesoru Alenu Hodžiću“, kazao je Hasan.

Također, Hasan se zahvalio svojoj porodici i prijateljima koji su mu pružali nesebičnu podršku sve ove godine. U studiju Radio Ilijaša, odsvirao je  „Tokatu“  kompozitora Valdimira Malicha.

Puno sreće i uspjeha u muzičkoj karijeri želimo ovom sjajnom harmonikašu.

Povezane objave

Back to top button