Predstavljamo talentovanu Mensuru Brkić i umjetnost mandale

Mandala je jedan od najstarijih i univerzalnih simbola poznatih čovjeku. Mandala na sanskrtu znači “krug”, a možemo je naći svugdje od paleolitskih gravura do srednjovjekovne alkemije i tibetanskog budizma. Na najosnovnijoj razini, mandale predstavljaju cjelovitost, jedinstvo i sklad. Međutim, svaka mandala ima jedinstveno značenje. U islamu, mandale služe isključivo za pobožne svrhe, a u keltskom paganizmu mandala predstavlja tri svijeta – tijela, uma i duha.

Mlada majka i supruga Mensura Brkić odlučila je svoj talenat za crtanje usmjeriti u praksu kreiranja lijepih unikatnih mandala a inspiraciju nalazi u simbolima i prirodnim ljepotama domovine Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na njihovo značenje, mandale uvijek utjelovljuju ono što je sveto i mistično. Crtanje mandale je duboka meditativna praksa. Ne samo da oslobađate svog unutarnjeg umjetnika, već stvaranjem vlastite mandale možete dobiti bolji uvid u sam život.

Mensura je u intervjuu za Radio Ilijaš predstavila mandalu i svoje radove.

Otkud interes za mandale?

Mensura: Još od osnovne škole voljela sam da crtam neke šare, po sveskama, čak i po zidovima u kući. Od roditelja nisam bila kritikovana iako sam šarala po zidovima, nego naprotiv počeli su me  bodriti. Ali moja životna orijentacija u srednju školu je bila medresa. Tamo sam nastavila da crtam, s tim da sam te šare počela da prenosim svojim prijateljicama na ruke kao knu. Tako da sam naučila i jedno i drugo iz nekog svog hobija . Kasnije sam to malo putem interneta istražila vezano za mandale a sve visš i više sam to nekako počela da volim, da šaram.

Koliko je teško i zahtjevno raditi mandale?

Onaj ko voli da radi tom tehnikom on jako dobro razumije to. Mandala je nešto što svoj smisao i cjelovitost ostvaruje kroz stalno ponavljanje i kroz univerzalnost. Ona je zato umjetnost koja je, zbog svoje općenitosti  svakom dostupna, ona je djelo koje je uvijek cjelovito i nikada završeno. Umjetnik mandale je čovjek shvaćen uopćeno, ali je to također  pojedinac koji je crta, na taj način mandala ostvaruje svoj simbolični smisao i opstaje kao umjetnička i duhovna praksa. Mandale se crtaju jako dugo i precizno, po nekoliko sati. Samo zaljubljenik u mandale ne obraća pažnju na vrijeme. Recimo ja sam mandalu most u Mostaru radila preko 9h na A4 formatu.

Na koja si svoja djela najponosnija?

Umjetnost mandale ne ističe nijednu mandalu posebno, ona živi kao sve mandale odjednom. Umjetnički dar je često shvaćen kao vrlo poseban talenat, umjetnik kao genijalni pojedinac, a umjetnička djela kao završena konačna cjelina. S obzirom na to da se bavim crtanjem mandale tek mjesec i po, najdraže djelo mi je već spomenuti Most u Mostaru kojeg sam radila devet sati.

Koje su teme zastupljene i sta te inspiriše?

Najviše me inspiriše naša domovina Bosna i Hercegovina, od njenih granica do njenih starina, objekata, posuđa, građevina. Onda ja pokušavam na svoj poseban način da dočaram ljepotu svega toga kroz svoju viziju gledanja, I eto, hvala Bogu, do sada uspijevam, a već moji radovi postaju zapaženi i dobivaju veliki broj lijepih komentara, što mi daje podstrek da radim dalje ovo što volim. Nedavno sam na poziv muallime u Starom Ilijašu održala radionicu isrtavanja kane za djevojčice i bio je veliki interes tako das mo se jako lijepo zabavili što je bio znak da se moj rad prepoznaje i cijeni.

Mensura na kraju poručuje svim mladima, da iako možda ručni rad i umjetnost nisu dovoljno cijenjeni na našem podneblju, da rade i ne odustaju od svojih snova jer se samo upornost isplati.

Svi zainteresirani mogu radove pogledati ili kupiti na facebook stranici mandalaart-unikati.

Prethodni članakPoginuo Šaban Šaulić
Naredni članakE-PDV: Velika reforma u procesu poreskih prijava