VIJESTI

Predstavljamo tri posebne dame-dobitnice priznanja Općine Ilijaš

zenedobitnicepriznanjaMeđunarodni  dan žena prava je prilika da predstavimo tri vrijedne i izuzetne žene Ilijaša, dobitnice posebnog priznanja načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića za poseban doprinos društvenom i kulturnom životu u zajednici.
To su : Meliha Mešetović, predsjednica Udruženja „Budi mi drug“- za pomoć roditeljima djece sa umanjenim sposobnostima, Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih i predsjednica Komisije za praćenje aktivnosti Udruženja „Zlatne ruke“ Ilijaš i Fikreta Hodžić, predsjednica Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš. gostovanje
Sve tri gošće, gostujući u programu Radio Ilijaša, izrazile su zahvalnost na osvojenim priznanjima, koje im predstavlja podstrek za nastavak borbe i uspješnog rada u svojim oblastima.
Fikreta Hodžić ističe da je najvažniji projekat Organizacije izrada Monografije šehida i poginulih boraca, kako bi porodice dobile određenu satisfakciju i znak da se najveće žrtve neće zaboraviti.fikreta
– Za našu Organizaciju Dan šehida je poseban događaj, ali sve manje je prisutnih na obilježavanjima, voljela bih da to obilježimo na način kako dolikuje našim rahmetlijama i da bude više prisutnih i članova porodica i mladih kao i ostalih građana. Obišli smo i brojne gradove koji su pretrpjeli velike ljudske gubitke i puno dali za ovu državu-Prijedor, Sanski Most, Cazin, Bužim, Kladuša i udruženja rade na njegovanju uspomena na naše šehide i nadam se da ćemo imati podršku da i ove godine obiđemo sva ta mjesta. Na poseban način obliježavamo 11. juli s obzirom na to da ima dosta porodica iz Srebrenice u Ilijašu, naglašava Fikreta.
Ove godine namjera je posvetiti se više djeci šehida, omogućavanju zapošljavanja, barem mogućnosti pripravničkog staža s obzirom na to da veliki broj djece puni 25 godina i izlazi iz prava.
Zekija Avdibegović govorila je o radu i aktivnostima Udruženja porodica nestalih i Udruženja „Zlatne ruke“.zaka
– Udruženje porodica nestalih je specifično, imamo kontakte sa svim udruženjima koji se bave ovim problemima. Pokušavamo doći do informacija što je veoma teško. Trenutno radimo sa radnom grupom UN-a Trial kako bismo omogućili da porodice nestalih dobiju neko obeštećenje. Jedna grupa porodica iz Vogošće je to uradila i dobili su presude iz Strazbura, što je jako bitno za sve porodice nestalih. Svijet je, nažalost, više prepoznao naše probleme nego naša država, kazala je Zekija.
U Udruženju „Zlatne ruke“ najvažnije je druženje, organizuju se izleti, putovanja, edukacije, kursevi, a i u 2015. godini planirano je mnoštvo sličnih aktivnosti.
Meliha Mešetović kaže da je prethodna godina bila jako uspješna za Udruženje „Budi mi drug“ a najvažnije je otvaranje novih prostorija i odlazak djece na ljetovanje u Novi Vinodolski.
– Novi prostor nam omogućava više druženja i rada, djeca se druže i uživaju u aktivnostima, te su i roditelji zadovoljni. Imamo kreativne radionice, rad logopeda. Odričem se mnogih stvari i posvećujem se svom sinu i ostaloj djeci kako bi napredovali i radili. Što se tiče inkluzije taj proces je težak i uvijek je u pitanju snalaženje u raznim školskim aktivnostima. Uglavnom nailazim na podršku društvene zajednice, ali to je dugotrajno i teško, poručuje Meliha. meliha
Usprkos iskušenjima i teškoj borbi, naše gošće su primjer strpljivosti, ustrajnosti, teškog rada i zalaganja, ne samo kako bi olakšale sebi nego pomogle i svima onima sa istim ili sličnim problemima.
Čestitajući Osmi mart ženama, naše gošće poručuju da je za žene najvažnije obrazovanje, društvena angažiranost i dostojanstvo. Žene su u BiH u prethodnom periodu pokazale koliko su sposobne i jake, neke odgajajući same djecu jer su im muževi poginuli, neke ne odustajući od potrage za svojim sinovima koji su maloljetni nestali u ratu, druge posvećujući se maksimalno svom i ostaloj djeci sa umanjenim sposobnostima.
Žena sa takvom sudbinom puno je i u našem gradu i u našoj zemlji, sve one zaslužuju priznanje za svaki sat i dan svoje borbe.

Radio Ilijaš će serijom reportaža u narednom periodu  predstaviti sve dobitnike priznanja Općine Ilijaš, dobitnike priznanja iz oblasti sporta, kao i talentovane učenike i studente.

Povezane objave

Back to top button