U programu Radio Ilijaša povodom Dana državnosti BiH predstavili smo aktivnosti i rad Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš, jedno od najaktivnijijih i najmasovnijih  udruženja na području FBiH.

Gosti programa bili su predsjednik i zamjenica predsjednika UABNOR Ilijaš Selver Herić i Arijana Hadžić.

Nakon rata 92.-95. UABNOR Ilijaš bio je dio Udruženja Vogošća.

-Nakon nekog vremena došli smo na ideju da se udruženje registruje u Ilijašu. Dolaskom načelnika Općine Ilijaš Nusreta Mašića i uz njegovu potporu, UABNOR Ilijaš počinje rad i u stalnom smo usponu. Dobili smo tada i kancelariju koju i danas koristimo, radimo po programskim ciljevima, proširujemo aktivnosti prema ukazanim potrebama, kazao je Herić.  

Nakon što su u 2019. godine imali brojne aktivnosti, pandemija u 2020. godini jako je usporila aktivnosti Udruženja.

Korona je došla prošle godine kada smo mi trebali održati veliku manifestaciju u Srednjem, koju smo morali otkazati u posljednjem trenutku 50 delegacija i nekoliko stotina ljudi, što nije bilo lako, kaže nam Hadžić, te su I ostale aktivnosti svedene na minimum.

U 2021. godini, obilježavanje i aktivnosti UABNOR Ilijaš vraćaju se polako, ali sigurno na stare staze.

Ne damo se iako to još nije na prijašnjem nivou , ipak imali smo ove godine neke manifestacije prvi put. Pored obilježavanja godišnjice Igmanskog marša, Srednjeg, 6. aprila, imali smo obilježavanje Dana ustanka naroda i narodnosti BiH vratili smo u Ilijaš, jer i historija kaže da je prva puška pukla na području općine Ilijaš. Jedno smo od prvih udruženja koje je promovisalo Žepu i Drinu, dobili smo poziv i prisustvovali promotivnom otvaranju staze kanjona Drine od Saveza planinara Srbije, gdje smo bili jedino udruženje antifašista uz planinarska udruženja. Prisustvovali smo obilježavanju godišnjice izgradnje pruge Brčko-Banovići, kao i na svim ostalim važnim godišnjicama.

Herić i Hadžić zahvalili su se načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i pomoćniku načelnika Nijazu Spahiću, kao i Savezu anifašista Sarajevo od kojih imaju izuzetno potporu u realizaciji projekata i aktivnosti.

Jedan od naših glavnih ciljeva je da se podmlađuje udruženje, imamo mnogo mladih članova, oni polažu sa nama cvijeće na godišnjicama, pripremaju recitacije, naravno može uvijek i više i radit ćemo na tome, kaže Herić.

UABNOR Ilijaš učestvuje na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana državnosti BiH u Sarajevu u organizaciji SABNOR-a.

Imamo u planu delegaciju za Mrkonjić Grad gdje je centralna manifestacija SABNORA BiH, kao i u Banju Luku na obilježavanje Dana državnosti BiH prvi put, program će biti na sajmištu u Banjoj Luci. Centralna manifestacija Kantona pred Narodnim pozorištem je cjelodnevna, učestvovat će mnoge grupe, pozivamo omladinu da se pridruži obilježavanju. Manifestaciju podržava Vlada KS, a prijenos će biti na TVSA. Naravno, položit ćemo cvijeće i sa delegacijama u Općini Ilijaš 25. novembra, najavili su naši gosti.

Herić je podsjetio na važnost ZAVNOBiH-a i na odluke koje su tada donesene i kada je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Avdo Humo je imao ključnu uloge zajedno s Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom, u reafirmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a, podsjetio je Herić.

Kao jedan od posebnih uspjeha SABNOR-a BiH Hadžić naglašava  da su preko odluke Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova BiH donacija od 175 hiljada KM dodijeljena je Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa RS-a za obnovu muzeja u Mrkonjić Gradu što je i realizovano.

Što se tiče Ilijaša, imamo u planu da obnovimo spomenik i postavimo spomen obilježje u Donjim Ivančićima gdje je održano prvo pokrajinsko savjetovanje gdje su donesene važne odluke 7. i 8. januara 1943. godine na kojem je prisustvovao i drug Tito. Očistit će se prostor i napraviti pano te kuće, jer je to jako važan datum i moramo se podsjećati tih važnih odluka, najavio je Herić.

Cilj Udruženja je da učenicima osnovnih i srednjih škola održe časove historije, kako bi se učenici upoznali sa stvarnim događajima, što često ne mogu saznati iz svojih udžbenika.

Cilj je da se ne gazi po ljudima koji su  u Drugom svjetskom ratu, kao  i  u posljednjem ratu dali svoje živote za našu domovinu, a bili su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali. Treba se boriti protiv novih vrsta fašizma, koji nadire kao i onaj 1941. godine, napominje Hadžić.

Cilj  je i dalje omasovljavanje  i proširenje aktivnosti. Član Udruženja je vrlo lako postati, naglašavaju da nisu  nikakvo stranačko udruženje i da su dobrodošli svi ljudi koji fašizam smatraju zlom, koji svoje ne daju i tuđe poštuju. Potrebno je samo doći u prostorije  Udruženja, gdje  registruju nove članove, platiti godišnju članarinu u  iznosu od 12 maraka za zaposlene i šest maraka za penzionere i nezaposlene godišnje, objasnili su gosti čestitavši svima Dan državnosti jedine Bosne i Hercegovine.

Share.

Comments are closed.