BIH

Predstavljene dvije knjige o ratu u BiH, upozoreno na opasnost njegovanja kulture nasilja

Knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” autora Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala u izdanju Fakulteta političkih nauka (FPN) UNSA i Srebrenica Memorial Center te “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System” (University of Michigen Press) Hikmeta Karčića predstavljene su danas na FPN UNSA.

Naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti Hikmet Karčić kazao je da je riječ o publikaciji koja se bavi analizom presretnutih razgovora iza čije su realizacije pripadnici Službe državne bezbjednosti BiH, snimajući tajno pripadnike srpskih političkih elita.

– Ovo je prvi put da se ti razgovori naučno valoriziraju tako da je ova publikacija jako značajna – kazao je Karčić.

On je istaknuo da je publikacija objavljena na bosanskom jeziku, te da će uskoro biti i izdanje na engleskom jeziku, kao i online platforma kako bi bila dostupna široj javnosti.

Govoreći o publikaciji “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”, čiji je on autor, Hikmet Karčić navodi da je riječ o knjizi koja predstavlja istraživanje o logorima u Bosni i Hercegovini, što je prvo takvo istraživanje na ovim prostorima.

Komentarišući o obilježavanje 9. januara, “Dana RS”, Karčić smatra da je istaknuo da vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju isprovocirati reakciju iz Sarajeva.

– Naša reakcija je naučna. Mi izlazimo sa faktima i dokumentima, a oni izlaze sa paradama, vojnim vozilima, oružjem – kazao je on.

Karčić je istaknuo da ne treba davati previše pažnje tome, nego da treba odgovarati naučnim i utvrđenim činjenicama.

Direktor Centra Srebrenica Memorial Emir Suljagić precizira da je riječ o kolekciji dokumenata, presretnutih razgovora, audio i pisanih transkipata između gotovo svih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata koji je “mutirao” nastankom entiteta Republika Srpska.

Suljagić je kazao da u tim razgovorima, između ostalih, učestvuju Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Jovića Stanišić, Dobrica Ćosić, ali i neke manje poznate osobe izvan politike.

Suljagić je istaknuo da su svi ovi dokumenti korišteni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Suljagić je ovom prilikom istaknuo ulogu operativaca Državne bezbjednosti koji su radili na sakupljanju i snimanju razgovora.

Dekan FPN-a UNSA i koautor knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” Sead Turčalo navodi da datum promocije nije slučajno izabran, te da se nekoliko kilometara dalje slavi i obilježava priprema za rat, institucionalizacija zločina protiv čovječnosti.

– Memorijalni centar Srebrenica i Fakultet političkih nauka su odlučili da ove i svih narednih godina naučno-istraživačkim radom podignemo svijest o tome koliko je opasno njegovati kulturu nasilja. Njegovanje takve kulture na način kako se to radi na “Dan RS-a” je u suštini priprema i mogućnost izbijanja novog nasilja – kazao je između ostalog Turčalo, te najavio da će naredne godine na današnji dan biti predstavljena knjiga koja će obrađivati ulogu Srbije u ratu.

Istraživanje za knjigu “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” podržalo je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

FENA

Povezane objave

Back to top button