Predstavnici Ambasade Švedske  boravili  su u posjeti općini Ilijaš, a povod  je rezultati projekta „Jačanje uloge MZ u Bosni I Hercegovini “, koji je u protekle četiri godine realiziran u šest ilijaških mjesnih zajednica.  Nakon obilaska Osnovne škole „Podlugovi“ i Društvenog centra „Mrakovo“ upriličen je sastanak u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Podsjetimo, projektom su obuhvaćene sljedeće mjesne zajednice: Ilijaš Grad, Podlugovi, Mrakovo, Stari Ilijaš, Misoča i Srednje.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson izrazio je zadovoljstvo posjetom kazavši da je cilj praćenje aktivnosti projekta koje Vlada i Ambasada Švedske u BiH podržavaju.  

– Mjesne zajednice  su vrlo bitne kao komunikacija sa građanstvom i povratne informacije vrlo su važne kao dio demokratskog procesa, ali i kako bismo uvidjeli prijedloge za dalji razvoj društva, zajednice i općine.   Posjetili smo dvije mjesne zajednice-Podlugove i Mrakovo i vrlo sam impresioniran motiviranošću  i energijom u obje MZ i to je pozitivan znak za budućnost i razvoj ove lijepe općine. Smatram da je program koji je usmjeren prema podršci  mjesnim zajednicama i općinama nešto što  omogućava korištenje resursa lokalne zajednice.  Mnogo je kompetentnih i aktivnih osoba angažiranih  na ovom programu  koje žele dati doprinos unapređenju uslova u svojoj mjesnoj zajednici. Važno je i da je mjesna zajednica u komunikaciji sa građanstvom, a najbitnije je da bude  otvorena  i transparentna prema javnosti, kazao je gospodin Svenungsson.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  ukazao je na važnost ovog višegodišnjeg projekta i želju za njegovim nastavkom.

Općina Ilijaš je prepoznala važnost ovog projekta. Kroz projekat je fokus stavljen na institucionalno jačanje MZ , jačanje kapaciteta, razvijanje drugih  oblika  djelovanja građana mjesnih zajednica  u odnosu na standardne procedure. Tako da je posebno  afirmiran rad foruma građana, koji treba da bude operativan, aktivan u definisanju prioriteta, da  daje konstruktivne sugestije. Naša iskustva su jako pozitivna, naše mjesne zajednice  dobile su  tehničku pomoć ,  obuku i edukaciju. Mnogi projekti su realizirani, glavni cilj je bio da se uvide potrebe,  pretoče u ideju, uobliče u projekat  i apliciranje projekata do njihove implementacije što je program i omogućio.  Općina finansijski učestvuje sa 30 posto sredstava u realizaciji izabranih projekata. Ovom prilikom izražavam zahvalnost donatorima Vladama Švicarske I Švedske, UNDP-u kao domaćem partneru koji je implementirao projekat  sa općinama i mjesnim zajednicama i moja ključna poruka je da želimo nastavak ovog projekta, kazao je načelnik Fazlić.

Projekt Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim vlastima. Projektne aktivnosti imaju za cilj unapređenje kvaliteta života građana kroz poboljšanje usluga koje se pružaju na lokalnom nivou, povećanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti.

Share.

Comments are closed.