BIH

Predstavnici BiH na Svjetskom trofeju harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje izbor predstavnika BiH na Svjetskom trofeju harmonike koji će ove godine biti održan u Portugalu.

“Oni su uspjeli osvojiti preko 70 nagrada na međunarodnim takmičenjima”, kaže prof. dr. Belma Šarančić-Nahodović, profesorica na Odsjeku harmonike Muzičke akademije u Sarajevu.

Trio Inat – kamerni sastav harmonika koji čine Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić – na međunarodnom takmičenju u Tivtu osvojio je tri prve i jednu drugu nagradu.

“Mi smo pokrenuli ideju trija kao dio studijskog programa akademije. Primijetili smo da nam ide od ruke pa smo krenuli na takmičenja”, objašnjava Halilović.

I Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu postala je članica svjetske akordeonističke elite, te će se prvi put među članovima žirija naći bosanskohercegovački..

“Muzička akademija je svojim članstvom u Svjetskoj asocijaciji harmonikaša dobila i pravo da po prvi put ove godine organizuje izbor za bh. predstavnika na svjetskom trofeju”, ističe profesorica Šarančić-Nahodović.

Hamzić dodaje kako je bilo teško zamisliti da će baš oni biti ti koji će prvi otići s akademije i predstaviti našu državu.

Sinoć je  održan Gala koncert na kojem su  se predstaviti odabrani u kategorijama solo i kamerne muzike.

federalna.ba

Povezane objave

Back to top button