Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH obišli radove na Sportskoj dvorani Ilijaš

U proteklom periodu, Općina Ilijaš je aplicirala na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te su obezbjeđena finansijska sredstva u iznosu od 100.000 KM za sufinansiranje projekta sanacije i utopljavanja Sportske dvorane. Kroz Ugovor sa Fondom, Općina se obavezala da će finansirati preostali potrebni iznos za utopljavanje, odnosno nedostajućih 357.436,77KM.

Tim povodom, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, direktor JU “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić, predstavnik firme Vizija d.o.o. Visoko Adem Smajić i nadzor firma Radis d.o.o iz Istočnog Sarajeva su obišli radove na Sportskoj dvorani Ilijaš.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić pojasnila je kako do sada teku radovi.

„Danas imamo posjetu predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji sufinansiraju projekt na zamjeni fasade i vanjskih otvora Sportske dvorane Ilijaš. Danas smo se uvjerili u dinamiku radova, do sad su napravljeni pripremni radovi da se gradilište može otvoriti, ali sa onim velikim otvaranjem radova malo kasnimo zbog toga što želimo da se prvo izvedu radovi na zamjeni krovnog panela. Očekujemo izvođače na zamjeni krova u narednih 10 dana, i njihov rok za izvođenje je 15 dana. Nakon toga bi bili vidljivi radovi za građane i efekti ovog drugog dijela koje sufinansira Fonda za zaštitu okoliša FBiH, jer do sada se izvode radovi u radioničkim uslovima – uzete su mjere za vanjsku stolariju i ta stolarija se radi u radionici izvođača. Nakon izvođenja radova na krovu krenut ćemo sa montažom vanjskih otvora i ugradnjom toplotne izolacije i fasade na samom objektu“ istakla je Zagorac-Jozić.

Nakon obilaska Sportske dvorane, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH  obišli su i ostala dva projekta koja sufinasiraju. To je Projekat opremanja reciklažnog dvorišta  koji podrazumijeva nabavku četiri komunalna kontejnera zatvorenog tipa, jedan komunalni kontejner otvorenog tipa, rolo kontejner za kabasti otpad, rolo kontejner za građevinski otpad.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 261 hiljadu KM od čega će Općina Ilijaš obezbijediti preostala sredstva u iznosu od 70.300,80 KM. Realizacijom ovog projekta Općina Ilijaš bi ujedno dobila zavšeno reciklažno dvorište.

Projekat hortikulturnog uređenja parkova i ulica sa sadnicama školovanog drveća i niskog rastinja je 47.000 KM od čega će Fond za zaštitu okoliša FBiH obezbijedio 25.000 KM, a Općina Ilijaš 22.000 KM.

Pored navedenih projekata odobren je i projekat JKP “Vodostan” Ilijaš pod nazivom “Investicioni projekat – primjena smart meteringa i IOT (Internet of things) tehnologije u monitoringu potrošnje vode s ciljem smanjenja gubitka i povećanja efikasnosti vodosnabdijevanja” u iznosu od 40.000 KM.

 

Piše: Hata Mehmedović

Prethodni članakKO SDA predstavio novi program: Realno je da plata u KS iznosi minimalno 1500 KM
Naredni članakApel Centralne izborne komisije BiH da se ne zloupotrebljavaju djeca u izbornoj kampanji