INTERVJUSPORT

Predstavnici ŽOK Ilijaš Mirsad Kadrić i Zerina Šaljić: Rad, tok sezone, planovi i ambicije

O radu, novom načinu funkcionisanja, dosadašnjem toku sezone, ambicijama i planovima Ženskog odbojkaškog kluba Ilijaš u Sportskom programu danas govorili su koordinator svih selekcija Mirsad Kadrić i kapiten Kluba Zerina Šaljić.

Po uzoru na  neke druge klubove došlo je do razdvajanja i restruktuiranja muškog i ženskog odbojkaškog kluba Ilijaš, zbog očekivanja boljih uslova i samog funkcionisanja klubova.

Poučeni iskustvom u drugim uspješnim klubovima, mi smo u maju razdvojili klubove, odredili ljude koji će brinuti o jednoj i o drugoj ekipi, kako bismo za sve napravili bolje uslove za rad, navodi Kadrić.

Novi trener je bivši igrač Selmir Fejzić, a Kadrić je odlučio biti koordinator svih selekcija, raditi više sa mlađim selekcijama, kako bi i mlade odbojkašice imale priliku pokazati što znaju i pridružiti se seniorskoj ekipi.

Prošle godine ŽOK Ilijaš bio je prvak Superlige FBiH. U ovoj sezoni nakon sedam kola, nisu poražene. Kapiten Zerina Šaljić kaže da su iste ambicije i ove sezone i plasman u Premijerligu BiH.

Prošle godine bili smo prvaci lige, borili smo se za ulazak u Premijerligu. Dali smo sve od sebe na razigravanju, ali nismo imali sreće. Tako da ove godine još više radimo, trudimo se, iako u otežanim uslovima zbog toga što je Sportska dvorana zatvorena, igramo u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“, ali ništa nas neće spriječiti da treniramo još više, budemo bolji. Sedmo kolo je bez poraza, sve utakmice smo dobili, nadamo se ove godine ulasku u Premijer ligu, kazala nam je Zerina.

Kadrić kaže da su jedna od kvalitetnijih ekipa u Superligi, ali iako se potajno nadaju plasmanu u Premijerligi, nisu opterećeni tim ciljem.

Drugi smo trenutno na tabeli. Prva je ekipa ORT Centar, s kojima igramo sljedeću utakmicu na domaćem terenu. Bit će to svojevrsni derbi i utakmica će odlučiti dalji tok sezone i pokazati favorita za prvaka Lige i ko igra ponovo play off za ulazak u Premijer ligu, mada nemamo taj cilj zacrtan ali se, svakako, potajno tome nadamo.   

Pored restruktuiranja klubova, problem sportskim radnicima stvara i nemogućnost treniranja i odigravanja utakmica u Sportskoj dvorani zbog izvođenja radova na poboljšanju energetske efikasnosti i uslova u dvorani.

– Ja sam i danas razgovarao sa direktorom KSC-a Ilijaš Nerminom Hodžićem gdje smo konstatovali da se možda malo kasni u odnosu na plan, ali to meni ne smeta kao predstavniku Kluba jer se radi na dodatnom uljepšavanju dvorane, što je nama ponos kada nam dođu gosti iz Brčkog, Tuzle, Čapljine, da imamo grijanje, toplu vodu i da se ugodno osjećaju.

Kadrić se prisjetio i da je Reprezentacija BiH u odbojci boravila u Sportskoj dvorani Ilijaš na pripremama.

Prošle godine sam izabran u Upravni odbor Odbojkaškog saveza BiH, pa sam imao priliku da utičem da naša Reprezentacija bude u Ilijašu šest dana u bazičnom dijelu priprema i izuzetno lijepa sjećanja nose iz Ilijaša. I u budućem periodu, sljedeće godine, kada se pripremaju za Evropsko prvenstvo mogle bi dio priprema biti kod nas. Naše reprezentativke dobile su grupu u Italiji, gdje smo sa Rumunijom, Bugarskom, Švicarskom, Hrvatskom i ako djevojke budu u mogućnosti da biraju gradove u koji će doći, mislim da će ponovo izabrati Ilijaš posebno ako budemo imali još ljepšu i funkcionalniju našu Sportsku dvoranu, kaže Kadrić.

Ilijaš je grad odbojke i veliki je interes djevojčica za učlanjenjem u klub, mada bi veći interes dječaka, kao i u ostalim gradovima, bio jako poželjan. Djevojčice igraju Pionirsku ligu KS, kao i juniorsku ligu.

Odbojka nije ženski sport, to je jedan fantastičan intelektualan sport, nema kontakta i svi koji počnu da treniraju rijetku odustaju. Ilijaš jeste grad odbojke i kao takav prepoznatljiv širom Bosne i Hercegovine, tako da za budućnost odbojke ne brinem, zaključio je Kadrić.

Povezane objave

Back to top button