BIH

Predstavnik WHO-a u BiH: Rano su se preduzele dobre mjere kako bi se izbjegao italijanski scenarij

Viktor Olsavski, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (WHO), kazao je da moguće da mjere koje se preduzimaju u BiH daju dovoljno rano efekat da ne dođe do velikog broja slučajeva u bolnicama te da se izbjegne italijanski scenarij.

Kazao je to Olsavski u razgovoru za Nezavisne novine, istaknuvši da najnovija pandemija ima najveću brzinu širenja u historiji te organizacije i da se još ne zna konačna stopa smrtnosti.

Imali smo španski grip u Prvom svjetskom ratu. Mi kao WHO postojimo od 1948. godine. Od tog perioda, ovo je prvi put da se suočavamo s ovakvim rapidnim širenjem – kazao je Olsavski.

Njihov posao je, govori, da pruže tehničku podršku nadležnim vlastima u zdravstvenom sektoru.

-To znači da im na osnovu iskustva iz svih zemalja članica pomažemo u postavljanju standarda. Takođe, naš posao je da učimo od njih i onda njihova iskustva dijelimo zemljama kojima ta iskustva mogu pomoći –  pojasnio je Olsavski.

WHO je prvu informaciju o novom virusu dobio krajem decembra, nakon čega su
10. januara sve zemlje članice upozorili da se pripreme.

-Mi smo izdali ono što zovemo opasnost za javno zdravstvo na međunarodnom nivou. Informisali smo ih da se nešto desilo u Kini što bi moglo da se pojavi u njihovoj zemlji također. Neke zemlje su odmah reagovale, neke nisu. Postupili smo na osnovu Međunarodnog sporazuma o zdravstvenim regulacijama iz 2005, na osnovu kojeg su sve zemlje u obavezi da nas informišu o svim situacijama, a onda mi informišemo sve druge zemlje. U ovoj situaciji, prvo smo informisali susjedne zemlje, a onda i sve ostale, i to čim su nas kineske vlasti obavijestile o mogućnosti pojave novog virusa – istaknuo je Olsavski.

U ovom trenutku on smatra da se možemo osloniti samo na iskustva iz Kine.

-Nas su odmah svi pitali šta Kina preduzima i pitali su za naše mišljenje o tim mjerama. Mi smo im rekli da ne znamo, jer nikad u historiji nismo svjedočili ovakvim dimenzijama pandemije i brzini širenja virusa. Sada već možemo reći da se kineske mjere čine efikasnim, jer su oni uspjeli staviti situaciju pod kontrolu.
Mi smo ta iskustva prenijeli drugim zemljama i onda su i one počele preduzimati iste mjere. Neki, doduše, ranije, neki kasnije. Ali sada svi primjenjuju te mjere –
 smatra Olsavski.

Ono što najviše brine, govori, jeste mogućnost mutacije virusa kako bi se adaptirao na ljude.

-Korona je životinjski tip virusa. Sada se radi o virusu koji je prešao sa životinja na ljude i možemo reći da se veoma brzo širi. I ta brzina širenja je nešto što sad pokušavamo da ograničimo –  kaže Olsavski.

Da bi se uvidjelo koliko su mjere koje se preduzimaju efikasne, potrebno je, govori, vidjeti kako se virus kreće.

-Prvi razlog za preporuku je dijagnosticiranje, a drugi razlog je da možete da vidite kako se i kuda virus širi. Vlasti, naravno, te mjere moraju preduzimati u skladu s svojim kapacitetima, ali i sa konkretnom situacijom. Situacija u nekim zemljama, poput BiH, još ne potpada pod definiciju transmisije virusa kroz cijelu zajednicu. U takvoj transmisiji virus se širi na sve strane. Ja bih ocijenio da se BiH sad nalazi u fazi između širenja po klasterima i širenja kroz zajednicu. Testiranja bi trebalo da provode na osnovu odluka epidemiologa i doktora, jer oni će najbolje znati šta i u kom trenutku treba uraditi. Veoma je važno vašim građanima reći da negativno testiranje nije certifikat da niste zaraženi zato što se zaraziti možete bukvalno narednog dana. Zbog toga nijedna zemlja ne radi testiranja na zahtjev –
pojašanjava.

Zbog toga ljudi, podcrtava, ne treba da vrše pritisak na vlasti, jer time, smatra on, ništa ne postižu.

– Oba entiteta imaju zalihe testova. Mi smo svakom od entiteta obezbijedili negdje oko hiljadu testova, što je prilična količina, a donijet ćemo još. Također, znamo da su oba entiteta u postupku nabavke dodatnih testova –
naglasio je.

Olsavski poručuje i da je realno da BiH očekuje da dobije značajnu međunarodnu pomoć.

-Mi i dalje vjerujemo da je moguće zaustaviti pandemiju prije nego što dosegnemo procenat od 70 posto zaraženog stanovništva. Razmišljamo o tome šta se može učiniti i šta imamo na raspolaganju. Svi smo toga svjesni, uključujući i lokalne vlasti. Čine se veliki i ozbiljni napori da se nabavi sve ono što će biti potrebno – kazao je Olsavski.

Izvor:nezavisne.com

Povezane objave

Back to top button