Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić pridružili su se jutros učesnicima 17. Marša mira na početku treće, ujedno i posljednje dionice Marša u Mravinjcima.

Ta dionica duga je 20-tak kilometara i između ostalog prolazi Kameničko Brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je zarobljeno.

“Čast mi je i ove godine proći bar dio puta, kojim su 1995. godine prošle hiljade stanovnika Podrinja, spašavajući goli život. Maršom mira odajemo počast svim onim hrabrim ljudima koji su u strašnim mukama prošli ovaj put u suprotnom pravcu, bježeći od zločinaca. Pohod je ovo, prije svega, u čast onih koji do slobode, nažalost, nisu uspjeli doći. Marš mira njeguje tradiciju kojom se od zaborava čuva sve što se desilo ovdje prije 26 godina”, poručio je premijer Novalić.

Marš mira krenuo je i ove godine 8. jula iz Nezuka i završit će danas poslijepodne u Potočarima. Oko tri hiljade učesnika prolaze put dug 110 kilometara, u tri dana. I ovogodišnji Marš odvija se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, navodi se u saopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Share.

Comments are closed.