VIJESTI

Preminuo Asim Horozić, istaknuti bh. kompozitor

Istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić preminuo je jutros je u 65. godini, potvrdila je njegova porodica.

Asim Horozić rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta.

Komponovao je i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija”, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave. Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu.

Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

Ostavio je ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u historiji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine.

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Asima Horozića biće naknadno objavljeni.

Faktor

Povezane objave

Back to top button