Press Kriznog štaba: Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u FBiH

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvijestio je da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u FBiHdvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka.

“Broj testiranih u odnosu na posljednji izvještaj od 10 sati jutro je da su od 8 uzetih uzoraka, 4 osobe pozitivne na Covid 19, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na pres konferenciji Kriznog štaba Vlade FBiH u Sarajevu.

“Do danas je u FBiH testirano 525 osoba,a koronavirus potvrđen je kod 66 pacijentaa HNK 27, ZHK – 10, KS- 9, ZDK8, USK 6 BPK-4 , Posavski-1 SBK-1 Tuklanski kanton i Kanton Livno nemaju pozitivnih slučajeva, rekao je Pehar.

Dodao je kako su tri potvrđena smrtna ishoda , jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu.

“Preko 32 000 osoba je pod zdravstvenim nadzorom i očekujemo povećavanje tog broja”, rekao je Pehar.

Još jednom je pozvao sugrađane na odgovorno ponašanje i striktno poštivanje mjera samoizolacije.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak rekao je kako je ovaj štab donio nekoliko naredbi:

Donijeli smo odgovarajuće naredbe, prije svega za lica koja očekujemo letom iz Rima, za koje je organiziran čarter let. Svi nadležni koji preuzimaju putnike dobili su striktne naredbe i oni idu u karantin. Federalni Zavod za javno zdravstvo i druga zdravstvena tijela poduzeće aktivnosti iz svoje nadležnosti, rekao je Solak.

Prethodni članakGrađani Srednjeg i Kamenice u vremenu korone
Naredni članakNove mjere Štaba civilne zaštite Općine Ilijaš