Presuda Haškog suda: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Bivši načelnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Frank Simatović Frenki osuđeni su na po 15 godina zatvora za zločine u svim opštinama u Bosni i Hercegovini za koje su bili optuženi nakon što je Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo drugostepenu presudu.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Proces suđenja Stanišiću i Simatoviću je trajao 20 godina, a današnjom presudom se završava i rad Haškog tribunala na procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji, poslije čega je Simatović prebačen u MKSJ 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije.

Suđenje im je počelo nakon šest godina po trećoj izmijenjenoj optužnici.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna 2017. i trajalo je pet godina, uz polugodišnju pauzu zbog pandemije koronavirusa.

Nakon obnovljenog postupka, MMKS je 2021. donio prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za sudjelovanje u zločinima počinjenim u Bosanskom Šamcu u BiH.

Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da u potpunosti obnovi suđenje prva je takva odluka za zločine u BiH.

Tokom 228 dana obnovljenog suđenja saslušano je ukupno 80 svjedoka, od kojih 51 svjedok Tužilaštva i 29 svjedoka Odbrane, te prihvaćeno više od 6.000 dokaza.

Izvor: BHRT/agencije

Prethodni članakNa sajmu zapošljavanja KS predstavljeno više od 770 radnih mjesta
Naredni članakNovih 195 policajaca pristupili MUP-u KS