Prezentirane Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama

Ministarstvo obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo organizovalo je danas savjetovanje za sve direktore osnovnih i srednjih škola posvećeno sigurnosti učenika. To je bila prilika da ih se podsjeti na već postojeće procedure koje se primjenjuju u situacijama koje ugrožavaju najbolji interes djece i prezentiraju nove koje se odnose na hitne i iznenadne situacije u školama.

Dokument Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama izradila je Radna grupa koju je Ministarstvo oformilo u junu 2023. godine, nakon nemilih događaja u školama u državi i regiji.

„ Ovaj dokument predstavlja hodogram postupanja i oslanja se na najefikasnije prakse u ovoj oblasti. S obzirom na iznimnu važnost sigurnosti učenika i školskih zajednica, ključno je da svi direktori, kao i ostali zaposlenici u školama i učenici budu potpuno upoznati s procedurama i postupcima u slučaju hitnih situacija”, naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović u obraćanju direktorima.

U narednom periodu u planu je rad na provedbi Smjernica u svim školama Kantona Sarajevo. Pored redovne komunikacije sa svim uposlenima, Ministarstvo već radi na izradi programa obuke kako uposlenika obrazovnih institucija, tako i ostalih grupa u našem društvu koji mogu dati svoj doprinos u stvaranju još sigurnijeg okruženja za svu djecu.

Izvor: TVSA

Prethodni članakMerjem Dedović: Ostanite dijete u duši, samo svoji i ne pokleknite trendovima
Naredni članakIsplata penzija počinje 5. oktobra