ILIJAŠ

Održana prezentacija najave kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“

Udruga za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ u saradnji sa Omladinskom organizacijom „Iskoristi dan – Carpe diem“ realizuje projekat Međugeneracijske solidarnosti za starije osobe u potrebi u Ilijašu, a danas je u  Biznis centru održana prezentacija najave kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“.

Osviješteni mladi volonteri i volonterke su pored kontinuiranih posjeta starijim osobama u potrebi učestvovali u nizu radionica te realizovali humanitarnu akciju. Također, zajedno s njima kreirali su kampanju čiji je cilj da konkretno i praktično doprinesu poboljšanju kvalitete života starijih osoba.

Predsjednica Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ Elma Glamoč kazala je da će volonteri kroz različite aktivnosti raditi na poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi.

„Danas smo se okupili u Biznis centru u Ilijašu kako bi najavili kampanju društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“. To je kampanja nastala od strane Udruge za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ i Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“, i naravno volontera koji se okupljaju oko ideje međugeneracijske solidarnosti. Oni su naša pokretačka snaga i srce projekta. Cilj projketa je poboljšanje kvalitete života starijih osoba u potrebi. Na području općine Ilijaš imamo 3600 penzionera, a ono što smo vidjeli na terenu jeste da imamo i starijih osoba koje su u potrebi a koje nemaju ni penziju. Stanje u kojem žive je zaista teško“, kazala je predsjednica udruženja Elma Glamoč.

Izvršna direktorica Udruge „Srce za bližnje“ Magdalena Schildknecht kazala je kako je starijim osobama izuzetno teško preživljavati, te da je pomoć mladih od velike koristi.

„Malo je statističkih podataka koji pokazuju kako je situacija starih osoba teška. Često se o tome samo priča. Osobe sa minimalnom penzijom teško preživljavaju naročito kada nemaju djecu u inostranstvu da ih pomognu. Zato su tu mladi volonteri, čiji je zadatak da na organizovan način postalu dobre komšije, te da ti mladi pomažu i prate starije osobe“, kazala je Magdalena.

Ispred Omladinske organizacije govorili su i volonteri projekta Dženeta i Vedad koji su kazala kako je primarni cilj jednog ovakvog projekta pomaganje ljudima koji su materijalno i socijano neobezbijeđeni.

„Projekat „Da starost bude radost“ je projekat koji je započet prošle godine u septembru, a trajat će do oktobra ove godine. Primarni cilj ovog projekta je pomaganje ljudima koji nisu materijalno i socijalno obezbijeđeni, a na volonterima je da pomognu ljudima na područja općine Ilijaš, te da podstaknemo ljude na razmišljanje. Poznato je da smo do sada radili sa mladim ljudima i da je općina Ilijaš poznata po tome. Međutim, ovo je bila jedinstvena prilika da realizujemo jedan ovakav projekat, tj. projekt pomaganja starijim osobama. Želimo da tim osobama izmamimo osmijeh na lice pomagajući im u svim njihovim potrebama“, kazala je volonterka Dženeta Ćosić.

Vedad Avdagić je kazao kako iskustva sa terene se ne mogu opisati riječima, te da solidarnosti i topla riječ pripadaju svim ljudima neovisno u kojoj životnoj dobi bili.

„Svima nama pripada solidarnost i topla riječ, a uz našu pomoć njihova lica mogu biti sretna, nasmijana i vedra. Iskustva sa trena su neopisiva. Emocije su pomiješanje: ljubav, sreća, ali i tuga kada vidimo u kakvim neprilikama žive. Naši korisnici su sa područja općine Ilijaš, iz svih 14 mjesnih zajednica, a mladi volonteri obilaze i pomažu te ljude u potrebi“, kazao je Vedad.

Povezane objave

Back to top button