ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Prijatelji i donatori iz Italije uživali u posjeti Udruženju „Zlatne ruke“ Ilijaš

Udruženje „Zlatne ruke“ Ilijaš  i članice još su jednom pokazale da opravdavaju ime iz svog naziva i da su zaista zlata vrijedne.  Ovog petka u svojim prostorijama ugostile su,  uz muziku i gastronomsku trpezu,   osnivača i pravnog zastupnika organizacije Lucciano Lama Pino Castellano,  načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, i predstavnike Općine Ilijaš i druge goste.

Organizacija Lucciano Lama finasirala je opremanje prostorija za rad Udruženja „Zlatne ruke“ prije osam godina, a cilj ove posjete je bio nastavak i produbljivanje započete saradnje. Nakon što je koordinatorica aktivnosti  Udruženja Zekija Avdibegović upoznala goste sa radom udruženja, upriličen je obilazak prostorija, a uručeni su pokloni i zahvalnice za drage donatore.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da sam ambijent u kojem je smješteno udruženje govori o njihovoj vrijednosti.

Pomoć i podrška može i treba biti veća, treba tražiti prostor za širenje njihovih aktivnosti i mi ćemo tražiti modele kako da se ekonomski valorizira njihov rad, kroz izložbe i druge načine jer bi to doprinijelo  imidžu Ilijaša kada je u pitanju turizam. Ova posjeta je nešto što govori da prijateljstvo dugo živi i saradnja traje od 1995. godine i nadamo se da će biti bolja i da će ovo naše udruženje još više napredovati, da će motivirati druge da se učlane i da ćemo svi biti društveno korisni, kazao je načelnik Fazlić.

Italijanska nevladina organizacija “Luciano Lama”, aktivna je u Bosni i Hercegovini više od dvadeset godina, bavi se aktivnostima pomoći i obrazovanja, namijenjenim siročadi, djeci i mladima.

Mi imamo saradnju sa općinom Ilijaš 22 godine, ne samo virtuelno nego i realno. Sjećam se kada je 300 djece iz Ilijaša posjetilo Italiju prije mnogo godina, načelnik je poslao 300 sadnica, tako da imamo veoma lijepa sjećanja na to. Nažalost, BiH više nije prioritet za realizaciju projekata, ali to ne znači da mi ne nastavljamo saradnju i da nećemo na druge načine podržavati udruženja i ljude. Večerašnja posjeta me oduševila i vidio sam koliko su ove žene i ovo udruženje vrijedni, kazao je Castellano.

Koordinatornica Avdibegović kazala je da je počastvovana posjetom, a gosti su oduševljeni da je njihova donacija u potpunosti opravdala svoju svrhu.  Nakon što je održana Izvještajna skupština usvojeni planovi i izvještaji, Zlatne ruke spremne su za nove projekte, a najviše se raduju putovanjima i druženjima, te da će nakon Balkana, Austrije, Albanije, Turske, ove godine zahvaljujući prijateljima iz Italije posjetiti i pokazati djela svojih vrijednih ruku i na Siciliji.

 

Povezane objave

Back to top button