Povodom 35. godišnjice Olimpijade i predstojećeg otvorenja Omladinskog olimpijskog festivala Eyof u programu Radio Ilijaša ugostili smo svestranu sportistkinju Bibiju Kerlu i evocirali uspomene na to sretno i svečano vrijeme 1984. godine kada su Sarajevo i BiH bili centar svijeta zbog zimskih sportova.

Kerla je bila jedina Sarajka u reprezentaciji Jugoslavije na ZOI ‘84 nastupila je u četiri discipline u brzom klizanju. Tada nije ostvarila veliki rezultat jer se tek počela baviti klizanjem, ali je sposobnosti u ovoj disciplini pokazala 1988. godine na Olimpijadi u kanadskom Calgaryju.

Za Radio Ilijaš kaže da je prošlo mnogo godina, ali da se još sjeća tog ushićenja i sreće kada je slavila sa komšijama nastup za tadašnju reprezentaciju. Prijateljstva nastala tada i danas su živa, posebno sa Jurom Frankom, Katarinom Vit i mnogim drugima koji su se prije 35 godina družili u Olimpijskom selu Mojmilo.

Nakon OI u Sarajevu, Kerla je nastavila sa treninzima i u brzom klizanju i u atletici, pa i fudbalu.

-Godine 1985. otišla sam na stadion Grbavica i samo sedam dana poslije otputovala sam sa Željom u Pulu gdje smo igrali prvenstvenu utakmicu sa Jugoplastikom. Početak sam dočekala na klupi. Sedamnaest minuta prije kraja, Jugoplastika je vodila 3:2. Zamolilia sam trenera da uđem u igru, jer on uopšte nije ni znao da znam igrati. Do kraja utakmice dala sam pet golova, od čega mi je sudija  poništio dva, i Željo je dobio utakmicu 5:3. Ubrzo poslije toga, pozvana sam u reprezentaciju i igrala sam sve do 1992. U ratu sam igrala u Njemačkoj, a poslije i 10 utakmica za reprezentaciju BiH.“

Kerla je 1992. bila državni prvak u parovima (kuglanje) i bila je pozvana u reprezentaciju bivše Jugoslavije koja je trebala nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Kuglanje je i danas njena velika ljubav i iza nje su brojna prvenstva i uspjesi u ovoj oblasti. Jedino, žali, što nije ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najsvestranija sportistkinja, koja je bila reprezentativka u atletici, kuglanju, klizanju i nogometu.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu oborile su mnoge tadašnje rekorde. Na njima je nastupilo rekordnih 1.272 sportista iz 49 zemalja. U šest sportova u deset disciplina od 8. do 19. februara 1984. održano je 39 takmičenja. Omladinski olimpijski festival Eyof vraća nadu da možemo prevazići sve razlike i ponovo biti organizator velikog događaja i poslati poruku poštovovanja, tolerancije i prijateljstva u svijet.

Jedna od najboljih sportistkinja na kraju poručuje mladima da ima povjerenja u njih i da nikada nije kasno da se počnu baviti sportom, a država je ta koja treba izgraditi svu infrastrukturu i ulagati u sportiste kako bismo sutra imali rezultate i reprezentativce za ponos.

Share.

Comments are closed.