ILIJAŠ

Profesor Muriz Kučinar: Da bi se uspješno obavljao posao učitelja potrebno je pružiti djeci mnogo ljubavi i pažnje

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Heregovini. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Povodom obilježavanja ovog dana, za naš Radio govorio je Muriz Kučinar, profesor Bosanskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“.

U Ilijaš dolazim odmah po reintegraciji 1995-96. godine. Zbog ljubavi prema ovom poslu i prema djeci odlučio sam da učim djecu, jer je to moj život. Pred sobom uvijek vidim mladost i to je možda najveća inspiracija da opstanem na ovom mjestu. Mi smo od rođenja usmjereni prema učiteljima. Naši prvi učitelji su majka i otac, pa onda dolazimo do prvih sudara sa vanjskim svijetom. Ako dobijemo dobru učiteljicu bićemo možda i bolji ljudi, jer nas učitelj/ica usmjeravaju da postanemo dobri ljudi. Ako imamo male barijere ispred sebe onda je pitanje kako ćemo ići dalje. Uvijek sam volio pisati i to je odredilo moj put da budem profesor jezika i književnosti, kazao je Kučinar. 

Profesor Muriz Kučinar kazao je da profesija učitelja zahtjeva mnogo truda i rada svakog pojedinca u ovom poslu, te da bi se uspješno obavljao posao potrebno je prije svega pružiti djeci mnogo ljubavi i pažnje.

-U ovom poslu kao profesor je najljepše ono što se vrati kada dadneš. U suštini ovo atomsko vrijeme nam ne dozvoljava da ispunimo sebe do kraja.  Internet, mobiteli i društvene grupe su oni što ubijaju ljepotu i pisane i kazane riječi. Ja se nadam da će se vratiti opet oni stari dani kada će čovjek moći stati i reći: „Ovo je dobro što sam uradio“.  Ima jedna poslovca koja kaže: „Svaki čovjek koji se bavi određenim poslom, a ne proizvede nešto lijepo za ovo gdje je živio“. Mi učitelji ako iza sebe ne ostavimo makar jednog učitelja onda i nismo ispunili svoj zadatak. Veoma je važno da neko voli pisati. Svaki posao koji čovjek radi iz ljubavi, taj posao i vrijedi raditi. Ako radimo onako na silu, bez volje onda je bolje i ne počinjati. To je suština, istakao je Kučinar. 

Profesor nam je kazao kako je najviše ponosan na svoju sekciju koju vodi.

Najviše sam ponosan na svoju sekciju od 96./97. godine kada su oni zlatni momci i djevojke radili sa voljom, jer su znali da ova zemlja treba da se digne iz pepela i oni su bili najbolji, to je ona generacija do 2000-te godine, a kasnije kako je kompjuter počeo vladati svijetom djeca su sve manje imala vremena za ljepotu i ljubav, a sve više za društvene mreže. To su bili najljepši dani. I ja sam tada bio mlađi, pa je čovjek mogao da to sve lakše iznese i da živi sa poezijom i sa svojim ljubavima. A šta je veće i jače od ljubavi prema mladosti, naglasio je Kučinar.

Za kraj razgovora profesor Muriz Kučinar čestitao je svim svojim kolegama Dan učitelja i poželio da ga obilježe na prigodan način, te da svoj posao nastave obavljati još ljepše i kvalitetnije, a čestikama se pridružuje i kolektiv JU KSC i Radio Ilijaš.

”Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće unazad”. (Horace Mann)

Povezane objave

Back to top button