Profesor Mustafa Spahić održao tribinu u Ilijašu o blagodatima imana

Islamska zajednica u BiH, Medžlis IZ Sarajevo i ilijaški džemati organizirali su u nedjelju 30. aprila 2017. godine tradicionalnu mjesečnu tribinu u prepunoj kino sali KSC Ilijaš.

Gost predavač  bio je profesor Mustafa Spahić, a govorio je o temi  “Blagodati imana na dunjaluku i na ahiretu”.

Moderator tribine bio je Amel ef. Šehović, imam džamije Mrakovo, koji je predstavio profesora Spahića i njegovu bogatu i plodonosnu biografiju kao dugogodišnjeg profesora Gazi Husrev-begove medrese i imama džamije Čobanija, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj organizaciji ovog predavanja. Ašere je na početku tribine proučila polaznica mekteba Mrakovo Adna Hadžavdija.

Profesor Mustafa Spahić uspio je više od sat vremena zadržati pažnju publike govoreći o mnogobrojnim blagodatima imana i islama za vjernike i vjernice na ovom i na budućem svijetu.

Posebno je naglašeno da je vjera dobro djelo, a dobro djelo ima više uvjeta da bi se smatralo takvim: mora biti učinjeno u ime Allaha, bez prisile, ne smije se prigovarati i vrijeđati za učinjeno dobro djelo, vjere nema bez dobrog djela, a dobrog djela nema bez imana, sva djela bez imana nisu dobra nego korisna.

Dalje je podcrtana važnost međusobne ljubavi, jer su svi ljudi braća, a profesor Spahić podsjetio je na hadis “Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli”, te je ukazao na važnost usmjeravanja mržnje prema grijehu i prema lošem djelu umjesto ka samom čovjeku.

– Muslimani su živjeli stoljećima na dva povezana principa a to su din-islam i ar-obraz, stid, ali dolaskom modernog doba crtica između din-ar je izbrisana i ostao je dinar, kao glavni princip i vrijednost. Kažu da se šejtan toliko obradovao kada je izmišljen dinar da je napravio tri koluta naprijed od sreće kazavši da je dobio svog mlađeg brata koji će dovršiti zlo koje on ne bude mogao. Novac sam po sebi nije zlo, ali ako zavlada dušom i postane gospodar svom vlasniku, onda šejtan ima razloga za radovanje, slikovito je dočarao profesor Spahić današnje robovanje materijalističkim vrijednostima.

Vjera je sigurnost jer je musliman samo onaj od čijeg su jezika i ruku (djela) mirni i bezbjedni ostali ljudi. Vjera je moral, stid, strpljenje. Vjera je način života i lijek i za duševne i za fizičke boli, rečeno je na ovom predavanju.

 

Prethodni članakUsvojeni Izvještaji JKP “Vodostan ” i JU “KSC i Radio Ilijaš “
Naredni članakSvečano obilježen Dan Osnovne škole „Podlugovi“