ILIJAŠVIJESTI

Profesorica Aida Krhan i učenici gimnazije povodom 8. marta realizovali STEAM čas kroz roman „Čast“ Elif Šafak

Tokom januara 2022. godine u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš provedena je četverodnevna obuka u okviru Projekta općeg obrazovanja – TABLA u kojoj su učestvovali profesorice i profesori te škole, a koja za cilj ima poboljšanje ishoda učenja kod učenika, opremanje nastavnika znanjima i vještinama koje će omogućiti inovativniji i progresivniji način rada, te izgradnju kapaciteta kako bi se u odgojno-obrazovni proces uveli savremeni koncepti kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad), ishodi učenja i pedagoške kompetencije (pedagogija, psihologija, didaktika i metodologija).

Projekat općeg obrazovanja – TABLA podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi Save the Children. Danas, 8. marta 2022. godine, je profesorica bosanskog jezika i književnosti, Aida Krhan, realizovala STEAM čas sa učenicima 4. razreda gimnazije. Za Radio Ilijaš, profesorica Krhan kaže da odabir datuma nije bio slučajan.

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, dan kada se slave naučna, politička i društvena postignuća žena. Međutim, iako žene danas, u odnosu na neke ranije periode, imaju veća prava i manje zapreka na svom profesionalnom putu i napredovanju, situacija je daleko od idealne. Žene se susreću s brojnim predrasudama, stigmama, izložene su uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju. Zlostavljanje je, nažalost, često vezano za privatnu sferu života, odnosno, veoma je česta pojava da partneri na razne načine zlostavljaju svoje partnerice. Nerijetko se ovakve drame završavaju i smrću žena, odnosno ubistvima koje počini suprug ili bivši partner. Vođena ovakvim činjeničnim stanjem, predložila sam učenicima da po STEAM principu realizujemo roman „Čast“ čuvene turske spisateljice Elif Šafak, i to baš na Međunarodni dan žena, kako bismo potakli i sebe i druge na promišljanja o stvarnom položaju žene u društvu, te na traganje za uzrocima takvog stanja i nuđenje nekih rješenja koja bi taj, ne baš dobar položaj, mogla dići na jedan viši nivo. Roman „Čast“ upravo govori o utjecaju sredine na ženske i muške rodne uloge, govori o stereotipima, predrasudama, o pogubnosti tih skučenih životnih vidika koji su oslonjeni na neke tradicionalne obrasce ponašanja, što nije uvijek dobro i što vrlo često od žene učini žrtvu” poručila je Krhan.

Učenici su kroz odlično pripremljene prezentacije govorili o životu i djelu Elif Šafak, istražili i predstavili historijske i sociološko-kulturološke aspekte romana, s posebnim osvrtom na jedan retrogradan, nedopustiv, ali još veoma prisutan fenomen  ubistvo zbog časti.

Analizirali smo likove, komparirali našu i tursku tradiciju i kulturu, govorili o ženama koje se suočavaju sa različitim oblicima nasilja. Kroz razgovor smo došli do zaključaka  da treba poštovati tuđu ličnost i prava, posebno rodna prava. Potrebno je zalagati se za jednakost, uvažavanje, podizati svijest o pravima žena, te naglasiti koliko je važno razvijanje samosvijest kod žena i oslobađanje od negativnih utjecaja tradicije. Kruna ovog našeg rada je video u kojem su učestvovale članice Dramsko-recitatorske i Horske sekcije, te Salon ljepote. Ovim videom smo željeli poslati jasnu i beskompromisnu poruku: Stop nasilju nad ženama! Oni koji pogledaju video, prosudit će da li smo uspjeli u tome. Veoma sam ponosna na učenike, na njihovu kreativnost, zalaganje i posvećenost radu. Radi se o maturantima za koje mogu potvrditi da su spremni za nove životne izazove i sticanje novih znanja, ali empatija i altruističnost su, zapravo, njihove posebne vrijednosti i vjerujem da će, sa svim ovim nabrojanim osobinama, biti oni koji će doprinijeti kreiranju ljepšeg, sigurnijeg i prosperitetnijeg društva, kako na lokalnom nivou, tako i šire, kazala je Krhan” istakla je profesorica Krhan.

Jedna od učesnica projekta je Lejla Mešanović, učenica 4. razreda gimnazije.

Zadovoljstvo mi je učestvovati u projektima u kojima slobodno, na kreativan način, možemo podići svoj glas, iznijeti svoje mišljenje o uvijek aktuelnim temama, a položaj žene u društvu, diskriminacija žena, nasilje nad ženama, definitivno je jedna od onih o kojima ne smijemo šutjeti. Iako problem s kojima se svaka žena u jednom trenutku ili svakog dana nosi, rijetko se o njemu priča na pravi način, a često se pokušava prikriti ili nismo ohrabrene da o njemu pričamo. Jedan od prvih i najbitnijih koraka ka podizanju svijesti o ovoj temi je to da djevojčice, djevojke i žene stoje jedna uz drugu, da znaju svoju, ali i vrijednost jedna druge. Ovakvi projekti su pravi primjer koliko je taj korak bitan i koliko dobre stvari nastaju iz toga. Na ovom projektu su zajedno radile djevojke različitih interesa, talenata, da bi podigle svijest o temi koja se tiče svih. Prof. Aida se osvrnula na većinu sadržaja koji su bili zastupljeni tokom pripreme i realizacije ove teme, a ja bih još spomenula i kratko pismo koje smo napisali za potrebe videa, ali smo ga umnožili i jutros dijelili našim sugrađankama i sugrađanima kako bismo podsjetili na vrijednost žene, ali i glasno i jasno rekli NE svakoj vrsti nasilja i diskriminacije prema ženi” kazala je Lejla.

Profesorica Krhan na kraju je svim divnim djevojčicama, djevojkama i ženama čestitala 8. mart sa željom da se u našem društvu istinski poštuju njihova prava, da budu svjesne svoje vrijednosti i svojih sposobnosti, te da nikom ne dozvole da im lomi krila.

 

Povezane objave

Back to top button