Profesorica doktorica Aida Pilav poručila: Spremni smo na masovno testiranje

Članovi Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS, zajedno sa predstavnicima privrednika, održali su danas drugu zajedničku konferenciju za medije na kojoj je potvrđena informacija o sinoćnja dva nova slučaja koronavirusa u Sarajevu. Jedan je utvrđen nakon smrti naše sugrađanke.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane Coronavirusom (COVID 2019), prof.dr. Aida Pilav kazala je da je time otvoren još jedan klaster u jednoj privatnoj kompaniji, koja je već zatvorena od strane MUP-a KS, pri čemu su 23 osobe poslate u samoizolaciju. Sa ovim u Kantonu Sarajevo imamo otvorenih četiri do pet klastera.

-Ovo je scenario koji smo mi i očekivali. Urađena su testiranja za ove klastere i očekujemo rezultate – istakla je dr Pilav.

Navela je da se trenutno u bazi podataka ZZJZ KS nalazi 1.633 osobe kojima je određena samoizolaciji, dok je 207 osoba nakon propisanih 14 dana izašlo iz samoizolacije.

Istakla je kako se završava informatičko uvezivanje relevantnih institucija koji će na efikasan način moći pratiti osobe kojima je propisana samoizolacija.

Dodala je kako će se voditi registar testiranih, ali i ovih u samoizolaciji.

Danas je u toku nekoliko testiranja kontakata koji su vezani na prepoznate klastere i za nekoliko sati očekujemo njihove rezultate –  najavila je prof.dr. Pilav.

Dodala je kako je sklopljen ugovor sa privatnim mikrobiološkim laboratorijama koji će zajedno sa javnim vršiti intenzivnije testiranje kontakata.

Kazala je i kako trenutno nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa. Naglasila je i kako je dogovoreno da se hronične terapije ne propisuje za tri, već za šest mjeseci, a što poslato prema svim domovima zdravlja i apotekama.

Direktor Domova zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao kako je jučerašnja reanimacija pacijentice ispred Doma zdravlja Ilidža bila, nažalost, neuspjela.

-Čim se saznalo za prisustvo koronavirusa kod umrle pacijentice, pristupilo se neophodnim testiranjima. Zbog svega ovoga, već sinoć su poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere obezbjeđenja daljnjeg nesmetanog rada. Zatvorili smo i ambulantu u kojoj se liječila oboljela, te su pacijenti preusmjereni na druge ambulantne lokalitete koji djeluju u ovom naselju. Umrla pacijentica je tretirana nekoliko puta, imala je terapiju za respiratorne smetnje. Međutim, provjeravali smo da se u svim načinjenim zapisima nije mogla ustanoviti epidemiološka veze ove pacijentice sa osobama koje su došle iz ugroženih područja –  obrazložio je ovaj slučaj direktor Kulić.

Najavio je odlazak timova domova zdravlja po kućama, ali tek kada bude ustanovljena potreba po kliničkim i epidemiološkim uzusima i pravilima.

Izvor: vlada.ks.gov.ba

Prethodni članakOdržana 40. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Naredni članakPreporuke pri ulasku u kuću!