Profesorica historije Enisa Bašić: Dan nezavisnosti je podsjetnik da dostojanstveno odamo priznanje svima koji su dali svoju život za BiH

Građani Bosne i Hercegovine su se prije 30 godina opredijelili za nezavisnu državu. Od tada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom.
Ipak, na referendum su izašli birači iz cijele države. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci.

O ovom bitnom datumu govorila je Enisa Bašić profesorica historije u OŠ“Stari Ilijaš“.

Na današnji dan prije 30 godina je naša domovina BiH dobila svoju nezavisnost. Tačno prije 30 godina građani BiH su se izjasnili da žele nezavisnu i suverenu BiH. Svakako ja kao profesor historije njegujem tu tradiciju na ovaj naš historijski značajan datum. Kroz nastavu uvijek se trudimo što više podsjećati se na te događaje koji su znatno obilježili historiju krajem 90 – tih godina. U tom periodu se prisjećamo raspada Sovjetskog saveza kada je došlo do prestanka komunističkih režima na području Evrope, tačnije Jugoslavije kada su prve republike SFRJ istupile iz saveza što je odjeknulo i u svijetu. Zahvaljuljići tome Evropska zajednica je 16.decembra 1991.godine donijela Deklaraciju o Jugoslaviji gdje je predloženo da se krene u proces stvaranja  nezavisnosti BiH. Vođeni tom idejom Skupština Bosne i Hercegovine u februaru 1992.godine raspisala referendum o nezavisnosti BiH. Taj referendum održan je 29.februara i 1.marta 1992.godine na koji se odazvalo preko 64% građana BiH. Jedino postavljeno referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Potvrdno se izjasnilo preko 99% tom biračkog tijela. Samo mjesec dana nakon toga, zahvaljujući tom 6.aprilu 1992.godine BiH  je ispred Vijeća Evropske zajednice dobila potvrdu o međunarodnom priznanju. Međutim, taj dan za BiH je značilo i nešto drugo, jer taj isti dan započele su borbe koje će rezultirati krvavim ratom koji će trajati do kraja 1995.godine“ kazala je Bašić.

U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

„Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u BiH došao je mir, i taj Aneks 4. u Dejtonskom mirovnom ugovoru tada je postao zvanično Ustav  države BiH. Zahvaljujući tome tadašnja Skupština BiH sa sjedištem u Sarajevu je donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Taj ukaz o proglašenju potpisao je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović. Zahvaljujući tome mi danas imamo priliku i čast da smo sudionici ovog bitnog historijskog datuma i trebamo da se trudimo da to prenosimo na naše mlade generacije koje predstavljaju budućnost naše domovine.Također,  kroz historiju dugo se bavim sa tim i nastojim djeci u što ljepšem svjetlu prikazati i da znaju da cijene za šta smo se mi borili i za šta su dali svoje živote očevi, braća, sinovi. Moramo dostojanstveno odati priznanje tim ljudima, naročito šehidima, RVI, poginulim i demobilisanim borcima i svim žrtvama rata i sa velikim poštovanjem moramo se zahvaliti na toj nesebičnoj i hrabroj borbi za nezavisnosti BiH“ rekla je.

Također, Ilijašani ove godine obilježavaju i 26. godišnjicu reintegracije općine Ilijaš, a Bašić ističe da je to veoma važan dan za našu općinu. Dan kad su nakon agresorskog rata 29.februara 1996.godine Policijske snage Federacije ušle na prostore općine Ilijaš i preuzele su upravu nad općinom Ilijaš.

Nakon reintegracije Ilijaša, počinje period njegove obnove i izgradnje.  Ilijaš danas spada u općine koje imaju najbrži ekonomski razvoj u posljednjem periodu.

Za kraj razgovora Bašić je uputila u čestitiku: „Željela bih čestitati svim građanima i građankama Dan nezavisnosti BiH i svima onima koji nose u srcu BiH.“

Piše: Hata Mehmedović

Prethodni članakFond memorijala KS brojnim sadržajima obilježava Dan nezavisnosti BiH
Naredni članakDžaferović: Vrijednosti 1. marta najbolji putokaz za državu Bosnu i Hercegovinu