VIJESTI

Projekat STECCI iz programa Horizon Europe: Rad i na zaštiti nekropole Kopošići u Ilijašu

Predstavljanje Horizon Europe projekta pod nazivom “STone monument Ensambles and the Climate Change Impact“ – STECCI upriličeno je u petak, 22. septembra 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno UNSA – Prirodno-matematički fakultet je uspješnom aplikacijom i dobivanjem jednog od projekata iz programa Horizon Europe postigao izniman međunarodni uspjeh i time ponovo dokazao svoj postojeći visoki međunarodni naučni rejting.

O ovom projektu, ali i njegovom značaju za ilijašku nekropolu stećaka Kopošići za Radio Ilijaš govorio je dekan PMF Sarajevo prof. dr. Nusret Drešković.

-STECCI je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje stručna znanja i vještine iz oblasti konzervacije, nauke o očuvanju kulturnog nasljeđa, klimatologije i drugih prirodnih, ali i društvenih i humanističkih nauka, te kreativnih industrija kako bi se riješili izazovi utjecaja klimatske promjene na kulturnu baštinu. Radi se o jednom izuzetno multidisciplinarnom projektu na kojem radi multidisciplinarni tim. U fokusu su izrade klimatskih scenarija, procjeni stanja stećaka u BiH i ostalim zemljama i odabrane nekrepole na kojima će se vršiti zaštita od njihovog daljeg propadanja na kojem će raditi kolege sa Univerziteta za primjenjene umjetnosti iz Beč,  koja je vodeća institucija koja radi na zaštiti kulturnog naslijeđa, u našem slučaju kamenog naslijeđa, kamenih struktura od kojih su rađeni spomenici u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Ostale zemlje imaju sakralne objekte koje su same prepoznale kao važne i kao kulturno blago. Na nekropolama Kopošići u Ilijašu i Križevići u Olovu proces će se odvijati u dvije faze. Prvo je procjena stanja, tu gdje dosad nisu primjenjene konzervatoske tehnike, a onda će se vršiti analiza utjecaja vremenskih prilika i pratit će se način propadanja stećaka kroz vrijeme te potom vršiti njihova zaštita. Za potrebe održivog razvoja lokalne zajednice bit će uključene u sami proces konzervacije i projekat i imat će mogućnost korištenja benefita i strategije razvoja kulturnog turizma koji će doprinijeti i njihovom ekonomskom razvoju, kazao je Drešković.

Po prvi put, budućnost stećaka – vrlo senzibilnog fenomena uvrštenog na UNESCO-vu listu svjetske baštine, i sličnih kamenih spomeničkih struktura će biti procijenjena prema dva klimatska scenarija visoke rezolucije u tri perioda: 2021-2040, 2041-2060 i 2081-2100.

Osnovni cilj projekta STECCI je kreirati inovativne i održive strategije iz oblasti zaštite sakralnog kulturno-historijskog naslijeđa (iz grupe kamenih struktura) od uticaja klimatskih promjena i posljedičnih prirodnih nepogoda, zagađenja okoliša i antropogenih prijetnji.

 

Povezane objave

Back to top button