Projekt / Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka: Jahanje kao terapija

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!

“Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise i nju zamjenjuje nada”, navode iz Udruženja.

“Ovog Zlatnog septembra želimo zajedno s Vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u našoj zemlji. Želimo da svi zajedno damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kada se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak”, navode u saopćenju.

U mjesecu septembru članovi udruženja planirali su mnogo aktivnosti, jer žele ovaj “septembar obojiti u zlatno i podići svijest našeg društva”. Jedna od aktivnosti je i pokretanje projekta terapijskog jahanja, čiji cilj je unapređenje života djece i mladih oboljelih i liječenih od raka.

Dokazano je da kontakt sa konjima i jahanje djeluju terapijski na djecu te u ovom slučaju mogu popraviti psiho-fizičko i socijalno zdravlje hematoonkoloških malih pacijenata, a što dugoročno može utjecati na pozitivan ishod liječenja te bolju psiho-fizičku formu tokom samog tretmana.

“Kroz 3 mjeseca, koliko je planirano trajanje projekta, sa 30-oro djece ćemo kroz jahanje raditi na njihovom osnaživanju. Želimo da naši mali heroji sa ovim projektom odjašu u svoju bolju i sretniju budućnost”, navodi se u saopćenju.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” ističe kako su terpijsko jahanje te bolju budućnosti djece podržali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.

FENA

Prethodni članakPotpisan Okvirni sporazum za izvođenje građevinskih radova i pružanje građevinskih usluga za pripadnike boračke populacije
Naredni članakIz Fonda Gazi Husrev-beg uručeno 270 stipendija u vrijednosti 135.000 eura