ILIJAŠINTERVJU

Projekti, problemi i planovi u MZ Stari Ilijaš

U novom izdanju radijske emisije o ilijaškim mjesnim zajednicama predstavili smo MZ Stari Ilijaš, realizovane projekte u 2022. godini, naveli neke od  problema koji najviše brinu građane i najavili planove za 2022. godinu.

Naša sagovornica bila je Bahrija Zildžić, članica Savjeta MZ Stari Ilijaš, koja je na početku kazala da se MZ sastoji od pet ogranaka: Jahorina, Kamenica, Hadžići, Vlaškovo i Donja i Gornja Karaula, te da se u svakom od njih nastoji realizirati važni projekti za građane.

-Tako su u 2022. realizirani projekti rekonstrukcije puteva iznad firme Tranzit, kao i iznad firme Standard. Izdvajamo i rekonstrukciju puta od Starog Ilijaša do mosta u Malešićima, rekonstrukcije puteva u Donjoj i Gornjoj Karauli, a kao posebno važan projekat izdvojila bih sanaciju klizišta u naselju Grebenac.

Ekipe preduzeća Park  su u okviru projekta uređenja prostora uz i oko odgojno-obrazovnih ustanova u KS uredile dvorište JU OŠ “Stari Ilijaš.  Osnovci  JU OŠ “Stari Ilijaš” imaju pravi drvored uz sportsko školsko igralište i na površini uz školsku zgradu od  21 mladog stabla.

Kao jedan od najvažnijih problema koje treba riješiti Zildžić je istaknula potrebu postavljala svjetlosne signalizacije na dionici regionalnog puta R-445.

-To je jedna od najfrekventnijih dionica u Ilijašu, potrebno je zbog sigurnosti učenika Osnovne škole „Stari Ilijaš“ i drugih pješaka koji svakodnevno prolaze trotoarom riješiti ovaj problem i postaviti svjetlosnu signalizaciju koja bi vozače upozorila na oprezniju vožnju. Savjet MZ Stari Ilijaš u više je navrata slao zahtjeve Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, ali nikada nismo dobili odgovor, a problem je privremeno riješen pojačanom kontrolom saobraćajne policije, napominje Zildžić.

U 2023. godini planirano je nastaviti projekte asfaltiranja i rekonstrukcije puteva koji nisu završeni u ovoj godini, te će se nastaviti radovi iznad Jahorine i iznad firme Tranzit,  put kod lamela, a najavljen je i nastavak rekonstrukcije kanalizacione mreže.

Zildžić  navodi da će  članovi Savjeta MZ Stari Ilijaš nastaviti, uz podršku građana,  borbu za još bolje uslove življenja u ovoj mjesnoj zajednici, rješavati probleme i stvarati  ambijent ugodnog življenja uz nastavak dobre saradnje i podrške Općine Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button