Promocija knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića 12. decembra u Ilijašu

Gradska biblioteka Ilijaš organizuje promociju romana „Deseta vrata pakla“ autora REZAKA HUKANOVIĆA,  koja će se održati u ponedjeljak, 12. 12. 2022. godine u Biznis centru Ilijaš s početkom u 18 sati.

Ova knjiga govori o njegovih 180 dana u logorima smrti Omarska i Manjača tokom 1992. godine. Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača. Svoja iskustva svojedobno je zabilježio u knjizi koja je ovih dana, tri decenije nakon događaja u njoj opisanih, doživjela svoje osmo izdanje, te prevod na talijanski jezik. Knjiga Deseta vrata pakla dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav. Prirodnost i lakoća s kojom sjećanja hlape, žudnja za zaboravom, uljuljkanost u tranzicijsku anesteziju, sve to se odupire postojanju i čitanju ove knjige, njenom ponovnom objavljivanju. I sve to je, dakako, čini nužnom.

Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru a posebno u zlu. Knjiga Deseta vrata pakla nam drastično umanjuje sigurnost i povjerenje u ljudski rod, ali nas lišava naivnosti i izgovora da, eto, nismo znali… Procjenjivati njenu formu bilo bi sitničavo, njen značaj je prvenstveno dokumentarni.

Knjiga je dosad prevedena na engleski, njemački, norveški, turski i talijanski jezik. Doživjela po tri izdanja u SAD, V. Britaniji i Novom Zelandu, te osam izdanja u BiH.

Rezak Hukanović je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao jedini čovjek u svijetu koji je 45 sati neprekidno recitovao stihove „iz glave“.

Činjenica je da nemamo puno prilika upoznati se sa preživjelim svjedocima zločina u krajiškim logorima smrti, te će promocija ove knjige će biti jedinstveno iskustvo za posjetioce, pogotovo ako se zna da je taj svjedok pisac koji objavljuje već duže od 50 godina i koji zna kako ta mračna iskustva iznijeti pred čitaoca.

Promotor knjige: Josip Pejaković

Moderator: Semir Spahić

Dobrodošli!

 

Prethodni članakFilm za djecu “Mačak u čizmama: Posljednja želja” 15. decembra u Kino sali Ilijaš
Naredni članakNakon dostave podataka kantonalnih službi utvrđena odluka: Jednokratna novčana naknada za 187.247 nezaposlenih u FBiH