GALERIJAILIJAŠVIJESTI

Promovisana knjiga „315 istina o slobodi-monografija šehida i poginulih boraca općine Ilijaš“

urucenjeknjigaPromocija knjige „315 istina o slobodi-monografija šehida i poginulih boraca općine Ilijaš 1992.-1995. godina“, kao jedan od najznačajnijih i najvrednijih projekata Općine Ilijaš u poslijeratnom periodu  upriličena je u kino sali JU „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“.

Ova Knjiga je vječni i veliki spomenik najhrabrijim sinovima Ilijaša koji su za njegovu odbranu, zaštitu cijele Bosne i Hercegovine dali svoje najsvetije- svoje živote.

Ferida Dilberović živi sama, s tugom i sa uspomenama provodi dane u Ilijašu. U proteklom ratu poginuo joj je sin jedinac.

– Muž mi je poginuo kada mi je sin imao tri godine. Sama sam ga odgajala, školovala. Bio je treća godina fakulteta kada je poginuo. Ogromna je to tuga i rana koja uvijek peče. Ali, mora se živjeti, desilo se što je suđeno iako se nikada ne možemo pomiriti. Ne mogu zaboraviti svog sina, njegove suborce koji su išli svaki dan gladni, bosi i žedni  i branili zemlju. Najbolje roditelji koji su ih ispraćali sa strepnjom da li će se vratiti razumiju, i eto došao je dan kada se moj sin nije vratio. Često odem na Šehidsko mezarje u Brezi i prisjećam se i pričam sa svojim djetetom.  Pred sami kraj rata je poginuo, kada se čovjek najmanje nadao. Ova Monografija puno mi znači. Hvala i načelniku koji je ovo podržao  i svima koji su učestvovali u pisanju ove knjige, mogu je u svojoj samoći čitati i prisjećati se dok sam živa, kazala je kroz suze gospođa Dilberović, majka šehida Almira Dilberovića, za Radio Ilijaš.nanaferida

U Ilijašu ima porodica koje su dale četiri šehida ili tri šehida, majki i očeva koje su izgubili jedino dijete. Svaka od 315 rana boli majke, očeve, sestre, braću, djecu koja nisu ni upoznale svoje očeve…

– Ovo je bio naš dug prema porodicama šehida i obaveza prema budućim generacijama da prenesemo jednu istinu  u kojima je 315 naših građana dalo život za slobodu, za državu Bosnu i Hercegovinu. Da prenesemo ono što i sam naslov potencira, 315 istina o slobodi iz perioda 92.-95. godina. Generalna istina je da je to bio rat protiv agresije, odbrambeno-oslobodilački rat protiv napada na suverenu međunarodno priznatu državu i ta istina je satkana od hiljada i hiljada datih života, a među tim brojem je i 315 o našim građanima koji su kao šehidi branili i odbranili ovu državu i omogućili nama da slobodno živimo i gradimo bolju budućnost Bosne i Hercegovine, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Općina Ilijaš je u potpunosti finansirala ovaj projekat i štampanje 1000 primjeraka koje su dijeljene porodicama prilikom promocije.

Promociji je prisustvovao veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, rodbine, prijatelja, ratnih drugova i komandanata, zvaničnici lokalne vlasti i promotori Monografije : Nijaz Spahić, Muriz Kučinar, Avdo Huseinović i Semir Spahić.promotori

-Ovom Knjigom željeli smo pomoći da se časna borba i žrtva naših boraca nikada ne zaboravi. Pored 29 spomenika koje smo izgradili njima u spomen, i ova Monografija služi da mladi i buduće generacije saznaju ko im je omogućio sigurniju i ,nadamo se,  bolju budućnost. Cijena slobode bila je itekako visoka. Pored 22 mezarja na području Ilijaša, naši šehidi su ukupani na još 27 mezarja i grobalja po drugim općinama Federacije Bosne i Hercegovine. Sve to još bolnijim čini 50 naših građana koji se vode kao nestali, od čega i 29 boraca. Termin nestalih se ustalio, ali oni su zarobljeni i odvedeni i ubijeni, još ih nismo uspjeli pronaći i na dostojanstven sahraniti i ukopati. Trebalo je mnogo truda, dana i kilometara da se uradi ova Monografija. Uvijek može više i bolje, ali ovo je naš mali doprinos da se ova dešavanja ne zaborave i budućim generacijama nikad ne ponove, kazao je Nijaz Spahić, jedan od promotora i autora knjige zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji projekta.

Muriz Kučinar, jedan od recenzenata Monografije, kazao je da borci i šehidi zaslužuju da o njima ostanu tragovi u našim sjećanjima.stajanjehimna

-Mali je ovo grad, a veliko srce ima. Žrtva Bosanaca i Hercegovaca je kosmičkih razmjera. O tome svjedoči i 315 naših šehida, ljiljana, gazija što čekali su oklopnike sa sjevera i varalice sa juga. O tome svjedoči i ova Knjiga koju ćemo u srcu nositi, gazije ilijaških i bosanskih ratišta i dok živi sjećanje o njima, živjet ćemo i mi, Knjiga je naš stećak, naš ožiljak u vremenu , kazao je, između ostalog,  profesor Kučinar.

Koautor i urednik izdanja Semir Spahić kazao je da je Monografija spomenik, velika odgovornost i težak posao, jer se radi o najsvetijem-šehidima pa se svaka greška može skupo platiti.

-Svaki šehid je istina, postoje desetine hiljada istina u Bosni i Hercegovini, Ilijaš ima 315 istina. To su najviše iskusile porodice šehida i oni koji su izgubili najmilije, te oni koji su osjetili barem malo strahota rata, istakao je, između ostalog, Semir Spahić.

Ilijaško područje spada u red fenomena odbrane BiH, naglasio je promotor i recenzent Monografije Avdo Huseinović podsjetivši na ilijašku brigadu i njen časni ratni put, te herojstvo ilijaških boraca.

-Jedna od kategorija heroja su oni koji su toliko toga predeverali, po zimi, gladi ginuli i godine proveli u blatu naših planina Treskavice, Vlašića i u neprijateljskim ofanzivama i o tome najviše znaju samo saborci i porodice, o njima se nisu pjevale pjesme -samo su dostupne šture informacije o njihovom herojstvu. Ova publikacija opisuje veliki broj takvih, „malih“, nepoznatih ljudi  čije se junaštvo i veličina i važnost u odbrani ne može nikakvim kantarom izvagati, istakao je Huseinović.urucenjeknjiga2

Monografija, osim imena šehida i poginulih boraca, sadrži historijske podatke o Ilijašu prije i poslije rata  i najbolje literarne radove učenika ilijaških škola o našim šehidima.aljic

U izradi knjige korišteni su materijali Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, Ratni bilten Općine Ilijaš te fotografije iz privatnih arhiva.

Izdavač : načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, suizdavač Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš.

Snimak cijele promocije imat ćete priliku slušati u srijedu 24. decembra u popodnevnom programu Radio Ilijaša.

voditeljice

Povezane objave

Back to top button