VIJESTI

Protesti ispred OHR-a, demonstranti traže ostavku Šmita i ”zaustavljanje razgradnje države”

Stotine građana protestuju ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu. Pozvali su na “zaustavljanje razgradnje države”.

Proteste su organizovali Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “ReSTART BiH”.

Kako su i ranije najavili, organizatori su na protestu pozvali na “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora”.

Organizatori današnjih mirnih protesta objavili su i listu osnovnih stavova i zahtjeva današnjeg skupa u kojoj su poručili da ne daju suverenitet, teritorijalni integritet i demokratiju BiH te da ne dozvoljavaju suspenziju i negiranje ljudskih prava od strane OHR-a i nekih stranih ambasada.

Demonstranti, između ostalog zahtijevaju implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama

“Tražimo ostavku Kristijana Šmita koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma”, navodi se u listi ključnih stavova i zahtjeva koje su organizatori objavili pred početak protesta.

Saobraćaj u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu je potpuno obustavljen, a iz policije su kazali da je završetak protesta najavljen za 16 sati.

Izvor: Agencija Anadolija

Povezane objave

Back to top button