Protestni skup građana u Sarajevu

Kako je i najavljeno, građani su se orgranizirali i izašli na proteste na Marindvoru, mjestu gdje je Azra Spahić ubijena a njena prijateljica teško povrijeđena.

Mercedesom je upravljao Armin Berberović iz Starog Grada koji je odmah na licu mjesta uhapšen. Inače, Berberović je imao oko 2.000 KM neplaćenih saobraćajnih kazni.

Automobil kojim je upravljao deponovan je u Reljevo na depo MUP-a KS.

Njegov advokat Rusmir Karkin je za portal “Avaza” kazao da se Berberović kaje i da je svjestan šta je uradio. Tužilaštvo KS je predložilo Kanotnalnom sudu mjeru jednomjesečnog pritvora za Berberovića.

Skup je organizirala neformalna grupa studentica psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod nazivom “Vi ovo dozvoljavate”.

– Nažalost, ovakve skupove smo organizovale prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoč. I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju.

Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada – navedeno je, između ostalog, u pozivu.

Okupljenim građanima se obratio Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

– Osjetio sam potrebu da se obratim jer znam kolika je podrška potrebna Azrinim roditeljima. Molim vas da budete podrška svima nama koji smo izgubili djecu da ne bi izgubili svoju. Moramo napraviti nešto da se ovo ne dešava. 2016. godine kada se desilo, mislio sam da se nikome nikada neće desiti. Nažalost desilo se – rekao je Agić.

Građani su i tokom dana polagali cvijeće na mjesto pogibije mlade doktorice.

Ostavljene su poruke “Policijo, ne spavaj”, “To su mogla biti i vaša djeca”.

Organizirano je i online potpisivanje peticije pod nazivom “Zaustavimo ubice na cestama Sarajeva”. Za otprilike 24 sata od pokretanja peticiju je potpisalo oko 5.500 građana.

Kako je navela Samira Nuhanović, građanka koja je pokrenula ovu peticiju, njenim potpisivanjem se podržava inicijativa koja će biti upućena Vladi Kantona Sarajevo da, između ostalog, budu drastično povećane kazne za prekoračenja brzine, da budu naplaćene postojeće kazne, da budu trajno oduzete vozačke dozvole onima koji imaju tri prekršaja prekoračenja brzine.

Avaz/Faktor

 

Prethodni članakVlada KS želi smanjiti ograničenje brzine u gradu i postaviti nove kamere
Naredni članakDanas otvaranje Multimedijalne izložbe “Stari gradovi Bosne i Hercegovine i Starobosanski Dubrovnik”