Proučena hafiska dova mladom ilijaškom hafizu Abdurahmanu Tabakoviću

abdurahman-467x264Grad Ilijaš nije imao džamiju, danas ima, nije imao hafiza, danas ima i to najmlađeg u Bosni i Hercegovini, desetogodišnjeg Abdurahmana Tabakovića za kojeg je ove nedjelje poslije podne namaza organizovana svečanost i proučena hafiska dova.  Ponosni su i Islamska zajednica i predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo, efendija Šerif Ćatić, a posebno muhaffiz Omer ef. Zulić, kao i cijela porodica te otac Hamzalija Tabaković. Ovaj učenik četvrtog razreda osnovne škole trenutno je najmlađi hafiz u našoj domovini.

Kako reče muhaffiz Omer ef. Zulić, dok njegovi vršnjaci uče slova na maternjem jeziku, ovaj mladi momak je naučio više od 600 stranica Kur'ana na arapskom jeziku. Hafiz Abdurahman je hafizu Omeru prvi učenik.zuliciabdurahman

-Jedan vrijedan momak, Abdurahman Tabaković. Hafiz, a tek mu je 10 godina. Tabaković je većinu vremena proveo učeći pred roditeljima. Imao sam čast, sreću i zadovoljstvo da ga preslušam dva puta cijeli Kur'an, pripremim i prijavim Komisiji za hifz Rijaseta IZ-a u BiH. Počeli smo s preslušavanjem prije Ramazana. Abudurahman je primjer vrijednog mladog insana koji može biti primjer i mlađima i starijima – kako se voli Kur'an, kako se treba biti vrijedan, odlučan i poslušan. Danas smo krunisali sav taj njegov trud, na nama je da se okoristimo njegovim znanjem. Želim da mu Kur'an bude vodič i putokaz u njegovom budućem životu, kazao je muhaffiz mladog hafiza Omer-ef. Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi. abdurahmandova

Mladi Abdurahman je bio vrijedan, svaki dan je učio, od jedne rečenice, pola stranice do cijelog džuza Kur'ana napamet, nisu ga ometali kaže ni igra ni škola, niti očeva bolest. Mladi hafiz reče da je posebno zahvalan svojim roditeljima, kao i svim hafizima koji su ga preslušavali prije izlaska pred Komisiju.

– Namjeravam svaki dan ponavljati po dva džuza kako bih sačuvao Kur'an, kaže mladi ilijaški hafiz za Radio Ilijaš a sretan je i jer je u međuvremenu došla vijest da je njegov otac ozdravio.

Otac Hamzalija nije krio suze radosnice i kazao je da ni u jednom trenutku nije osjetio da je Abdurahmanu bilo teško, jer sva zahvala pripada Allahu dž.š. koji je odabrao i počastio njegovog sina ovim velikim emanetom da bude čuvar Božije riječi i Knjige.

Šerif ef. Ćatić posebno je emotivno doživio ovaj trenutak, jer se sjeća kada se Abdurahman upisao u mekteb i kada je počeo učiti kur'anske sure napamet.

– Danas je velika svečanost, mubarek dan u našem Ilijašu. Prvi put u historiji Ilijaša imamo hafiza. Za mene lično ovo je vrlo emotivno jer Abdurahman vuče korjene iz mog rodnog mjesta Todorova odakle je i njegov prapradedo koji je bio hafiz. I evo nakon 100 godina od smrti njegovog prapradede imamo hafiza iz porodice Tabaković, što je za mene posebna satisfakcija, kazao je Šerif efendija za Radio Ilijaš.imamiabdurahman

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ-e u BiH, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, predstavnici Medžlisa IZ Sarajevo, mnogobrojne zvanice, predstavnici društvenog i političkog života Ilijaša, te rodbina i prijatelji mladog hafiza.

Na svečanoj hafiskoj dovi  zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo govorio je o tome da će se i u budućnost još više njegovati hifz i da će se organizovati škole hifza na prostoru Medžlisa IZ Sarajevo.

Muftija sarajevski Enes Ljevaković u svom je obraćanju govorio o simbolici toga što je Ilijaš novi džemat, ima novu džamiju, te o tome što je grad dobio mladog hafiza kao svojevrstan simbol promjena, osvrnuo se i na blagodati Kur'ana, privilegije ali i odgovornosti koje hifz sa sobom donosi.

Izaslanik Reisu-l-uleme Nusret ef. Abdibegović održao je predavanje u kojem je posebno istaknuo važnost unutarnje motivacije, toga da mlada duša od 10 godina nosi snagu imana, objave i vjere.

– Čovjek koji je snažan u vjeri je jak jer neće pokleknuti, neće pasti i ako bude izazova on će se sa svojom vjerom podignuti. Allah šalje milost i poruku na ovog hafiza, na njegovu porodicu i njegov grad. Ovaj svečani čin je znak i veliki ibret, poručio je Abdibegović.

Po završetku besjede izaslanik Reisu-l-uleme pozvao je hafiza Abdurahmana i uručio mu diplomu čijim primanjem je i zvanično proglašen hafizom Časnog Kur'ana.urucenjediplomeabdurahman

U Bosni i Hercegovini postoji više od 300 hafiza što je izuzetno za jednu malu zemlju u kojoj arapski nije maternji jezik, a naš Abdurahman se pridružio toj skupini odabranih.

Kur’an je od početka objave za muslimane nešto što je sveto, nešto što dolazi s božanskih izvora. “Zato je svako slovo i svaka riječ bila jedna nebeska riznica. Svaki musliman je ovu nebesku riznicu čuvao na najvrednijem mjestu, u najskrovitijoj unutrašnjosti svoga srca“.

A hafizi će biti prvaci među stanovnicima dženneta. Čestitamo našem hafizu Abdurahmanu Tabakoviću.

Prethodni članakKamenoklesarska radnja “DIJAMANT” uspješno posluje od 1978. godine
Naredni članakOdržana druga sjednica Uredničkog vijeća Radio Ilijaša