Provedba mjera energetske efikasnosti na još 11 javnih objekata u Kantonu Sarajevo

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development – GED) koji finansira Vlada Švedske, nastavlja sa provođenjem mjera za unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo, u saradnji sa Kantonalnim ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.  

 U proteklom periodu, kroz GED projekat, unaprijeđena je energetska efikasnost 70 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, zamjenom dotrajale i energetski neefikasne vanjske stolarije, radovima na kotlovnicama i grijnim tijelima kao i termoizolacijom fasadnih zidova i krovova.

Ove mjere dale su vrlo konkretne rezultate, uključujući poboljšanje uslova rada i života svih korisnika obnovljenih objekata, smanjenje potrošnje energije kao i emisije CO2 i zagađenja zraka, što je posebno izraženo u Kantonu Sarajevo, te stoga iznimno važno za zdravlje svih građana. Provođenje mjera energetske efikasnosti pored okolišnog je doprinjelo i ekonomskom aspektu, jer su rezultirale značajnim uštedama kao i otvaranjem zelenih radnih mjesta.

Do kraja ove godine planirano je da se kroz GED projekat realizuju ove mjere na još jedanaest javnih objekata u Kantonu Sarajevo, uključujući slijedeće zdravstvene i obrazovne ustanove, kao i kulturne i sportske centre:

 1. Ambulanta Rajlovac,
 2. Kulturno sportski centar i Radio Ilijaš, 
 3. JU OŠ „Stari Ilijaš“ – Područna škola „Misoča“,
 4. Kulturno sportski centar „Amel Bečković“ Ilidža,    
 5. Ambulanta Binježevo,
 6. JU OŠ „Grbavica II“,
 7. Osma OŠ „Amer Ćenanović“,
 8. Ambulanta Hrastovi-Mrkovići,
 9. Ambulanta Podhrastovi,
 10. Ambulanta Gazin Han, i
 11. Objekat Franjevačke teologije u Sarajevu.

UNDP radi na poboljšanju energetske efikasnosti javnih zgrada u Bosni i Hercegovini od 2009. godine.

Kroz GED projekat su od 2013. godine provedene infrastrukturne mjere za poboljšanje energetske efikasnosti u 262 javne zgrade i 13 sistema javne rasvjete u cijeloj zemlji.

Za više informacija o GED projektu posjetite:

www.ba.undp.org 

www.ged.ba

https://ged.exposure.co/

Prethodni članakManifestacija „Odbrana BiH-Igman 2022“ : Film i tribina o heroju Nesibu Malkiću u Ilijašu 02. augusta
Naredni članakOdržana 19. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš