Prvi dan školske godine počeo je za 237 prvačića u ilijaškim osnovnim školama. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,  i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli  sretan i uspješan početak nove 2021/22. školske godine. Kao i prethodne, tako i ove godine Općina Ilijaš obezbijedila je prvačićima ruksake i pribor.

Ove godine u OŠ „Hašim Spahić“ upisano je 71 prvačić, a svečanom prijemu prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Muminović – Hota.

„Drago mi je što smo otvorili vrata naših škola i što možemo imati učenike u školskim klupama. Zadovoljstvo mi je što sam danas u Ilijašu, to je jedna od škola koje sam izabrala da skupa provedemo ove svečane trenutke za mnoge roditelje. Poručujem nastavnicima da posvete veliku pažnju blagostanju učenika. Ocjenjivanje je tu da bismo formirali znanje, tako da očekujem da ćemo u ovom procesu učenja i podučavanja uživati,  a znam da naši nastavnici imaju za to sluha-  oni su heroji ove pandemiji i iznijeli su velike promjene na svojim plećima i idemo dalje sa novim znanjima. Svim đacima, a naročito prvačićima želim sreću, zadovoljstvo i lijepo druženje, da kreiraju lijepa sjećanja, da bude puno smijeha i učenja, a sve drugo će biti uredu“, poručila je ministrica Muminović – Hota.

Direktor OŠ „Hašim Spahić“  Nihad Salkić izrazio je zadovoljstvo upisom najvećeg broja prvačića u posljednjih pet godina.

„Čast i zadovoljstvo mi je danas dočekati 71 prvačića. Ove školske godine upisujemo najveći broj prvačića u posljednjih pet godina. Možda je to i razlog što ove školske godine po prvi put imamo produženi boravak za djecu.  Imao tri odjeljenja: prvo odjeljenje vodi kolegica Hurić Edina, drugo Alić Samira i treće kolegica Velić Ermina. Vjerujem da će naši učenici biti sretni, te da će puno toga naučiti od naših učiteljica i da će steći nova prijateljstva.  Od roditelja očekujem korektnu saradnju, jer naš je cilj obrazovanje učenika. Čast nam je ugostiti i ministricu obrazovanja Naidu Muminović – Hota koja je najavila posjetu u treću grupu u 12 sati. Koristim priliku da se zahvalim našem načelniku Akifu Fazliću jer je prošle i ove godine Općina Ilijaš obezbijedila ruksake i pribor za prvačiće, što je zaista lijep gest“, kazao je direktor Salkić.

Uzbuđenje i radost zbog početka nove školske godine vladalo je i u OŠ „Srednje“, a ove godine upisano je 19 učenika. Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo  kazala je da je ovo poseban dan sa posebnim emocijama za đake, roditelje i nastavnike u Srednjem.

„Ovo je poseban dan s posebnim emocijama i uzbuđenjem, poslije pandemije sretni dočekujemo naše učenike u novoj školskoj godini. Ove godine upisujemo 19 učenika u našu školu, danas će biti svečani prijem, podjela ruksaka, uz osnovne informacije o nastavku školovanja. Sretni smo da su naše učionice spremne i da sve učenike možemo primiti i krenuti ka novim znanjima u nove pobjede“, kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašava da je obrazovanje ključna oblast u koju treba ulagati, a posebno ga raduje da su ruksacima sa opremom i ove godine obradovani  učenici i u Srednjem.

Drugu godinu zaredom Općina Ilijaš obezbjeđuje za sve prvačiće ruksake i pribor. To je poruka lokalne zajednice i našeg opredjeljenja da je obrazovanje jedna od ključnih i prioritetnih oblasti. Generalno ulažemo u sferu obrazovanja kako kroz finansijsku podršku projektima naših škola, tako i kroz one projekte koji znače direktnu pomoć učenicima, studentima. Želimo da podjelom ruksaka uputimo čestitke djeci, roditeljima, zaželimo im uspješan  proces obrazovanja. Ovaj dan je poseban u životima djece, želimo i mi da budemo sudionici tog radosnog dana za djecu i porodice. Posebne čestitke menadžmentu i uposlenicima ove škole koji su napravili  jedan prekrasan ambijent za organizaciju ove prekrasne  manifestacije“ poručuje načelnik Fazlić.

U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 učenika, a direktor Adem Alić  zaželio je sretnu i uspješnu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima, ali i roditeljima.

„Želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima i roditeljima. U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 prvačića koji su raspoređeni u pet odjeljenja odnosno dva odjeljenja u centralnu školu i tri odjeljenja u područne škole kao kombinovana odjeljenja.  Želim da se zahvalim općinskom načelniku Akifu Fazliću, Službi za društvene djelatnosti i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koji su i ove godine obezbjedili ruksake i školski pribor za sve prvačiće na području općine Ilijaš“, kazao je direktor Alić.

 Ove godine u OŠ „Podlugovi“  upisano je 54 prvačića podijeljenih u dva odjeljenja.

„Ove godine u OŠ „Podlugovi“ imamo 54 prvačića. U centralnu školu je upisano dva odjeljenja po 20 učenika. Prijem je upriličen prema preporukama Ministarstva obrazovanja KS. Zahvaljujem  se Načelniku općine Ilijaš i predsjedavajućoj kao i Općinskom vijeću Ilijaš na doniranim ruksacima i priboru za prvačiće. Nadam se da će se nastavni proces odvijati normalno i da ne prelazimo na online nastavu. Svim prvačićima na općini Ilijaš, kolegama i kolegicama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu”, kazao je direktor Abadžija.

OŠ „Đulistan“ ove godine broji 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica. Direktorica Alma Zahirović se zahvalila predstavnicima Općine Ilijaš na poklonima za prvačiće ističući da je upravo to najljepša uspomena koja ostaje urezana u njihova sjećanja.

„U OŠ „Đulistan“ ove godine je upisano 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica koji su raspoređeni u dva odjeljenja, po 14 učenika. Od srca se zahvaljujem načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koja je danas bila prisutna na svečanom prijemu. Sretna sam što predstavnici naše Općine prate i daju pažnju, koja našim učenicima mnogo znači. Kada ih prvi dan škole dočeka poklon jedna je od najljepših uspomena koja ostane urezana u njihova sjećanja“, istakla je direktorica Zahirović.

Redakcija Radio Ilijaša želi puno uspjeha svim prvačićima, učenicima viših razreda, učiteljima i nastavnicima u novoj školskoj godini.

Pripremile: Alma Omerović, Adisa Omerović

Share.

Comments are closed.