Pojava prvih oboljelih od korona virusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci podigao je nivo pripravnosti Kriznog  štaba Ministarstva zdravstva KS  koji sa dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije.
Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.
Kako se naglašava i sa entiteskih nivoa , nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno.
Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa. Još jednom naglašavamo da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te sumnjaju na potencijalnu zarazu, NE TREBAJU dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice.
Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS.
Još jednom upućujemo osobe koje imaju sumjnje na bolest da se zbog preporuka o daljem postupanju jave na telefone:

+387 62 086 282
+387 62 030 778
+387 62 030 796
+387 62 030 728.

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvno korona virusa.


Takođe, ostaju i  preporuke  Kriznog štaba KS da najmlađi,  djeca i uposleni  u slučajevima  sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i  škole te da se obustava posjeta osobama u staračkim domovima.

Za sutra ujutro, u petak 06. 03  je zakazan sastanak Kriznog štaba KS  sa kojeg će javnost biti upućene i preporuke daljeg djelovanja u trenutnim okolnostima.

Izvor: Vlada KS

Share.

Comments are closed.