ILIJAŠ

PU Behar: “Domovina je porodica, prijatelji i dom, a Bosna je domovina u srcu mom”

Predškolska ustanova „Behar“ i ove godine upriličila je priredbu u povodu 25. novembra – Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Pored priredbe, Predškolska ustanova „Behar“ zajedno s OŠ „Đulistan“ i „Prezijsko – bosanskim koledžom sa internatom“ već godinama na poseban način obilježava Dan državnosti s ciljem ukazivanja na važnosti ovog datuma.  

Program je započeo učenjem ajeta iz Kur´ana Časnog, a nakon toga nastupili su najmađi sa svojim tačkama. Elma Jašarević, direktorica Predškolske ustanove „Behar“ kazala je da je ovo jedan od načina da djeca zavole svoju domovinu.

„Današnji događaj samo je jedan u nizu događaja koji inače pripremamo povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Danas će se naši najmlađi predstaviti jednom priredbom gdje će pokazati šta su oni naučili i koliko oni zapravo vole svoju domovinu.  Nastupit će djeca 3 – 6 godina. Najmlađi će se predstaviti plesom, a najstariji pored plesa, izvest će i nešto ozbiljnije. Očekujemo veliki broj roditelja koji će doći da nas podrže povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji nas inače podržavaju u svim našim aktivnostima“, istakla je direktorica Jašarević.

“Rođendan domovini”, “Da je Bosna od Dženneta dio”, “Musliman”, “Djeca su ukras svijeta”, “Ples na kiši” – samo su neke od izvedbi kojima su se danas predstavili najmlađi.

Plesom, igrom i pjesmom zabavili su i razveselili sve prisutne u kino sali. Domovina je jedna, a na ovaj način mališani su dali poseban doprinos u obilježavanju 25. novembra.

„Naravno da je važno voljeti svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Gdje god da odemo, domovina je jedna i mi to govorimo djeci svakodnevno radeći s njima. U sve tri naše ustanove svako jutro se čuje himna Bosne i Hercegovine, a onda nakon toga krećemo u dnevne aktivnosti koje su i dalje povezane s jednim lijepim odgojem. U sadržaju naših aktivnosti nalazi se sve što bi jedan mladi Bosanac i Hercegovac trebao da ima, da zna i razumije, s posebnim osvrtom na naše vjerske aktivnosti“, dodala je direktorica Jašarević.

Za sutra je planirano takmičenje „Znanjem gradi BiH“ u organizaciji „Perzijsko – bosanskog koledža sa internatom“ i OŠ „Đulistan“ koje se održava 18. godinu zaredom. Također, i najmlađi će nastupiti sa svojim tačkama. Na ovom takmičenju učestvovat će 21 osnovna škola, a takmičit će se učenici devetih razreda. Takmičenje će se održati iz Bosanskog jezika i književnosti i Matematike.

Direktorica Jašarević još je poručila da samo kvalitetnim odgojno – obrazovnim radom i iskrenom saradnjom, djeca će biti uspješni Bosanci i Hercegovci, svjesni svog postojanja i svrhe na ovom dunjaluku.

„Nadamo se da će naše poruke koje danas pošaljemo s ovog mjesta proširiti, kako u općini Ilijaš, tako u i Kantonu Sarajevo i cijeloj našoj Bosni i Hercegovini”, poručila je direktorica Jašarević.

“Domovina je porodica, prijatelji i dom, a Bosna je domovina u srcu mom”, poručili su najmlađi iz Predškolske ustanove “Behar”.

Izvođenjem ilahije “Ahmede Muhammede” završeno je današnje druženje.

Povezane objave

Back to top button