Putevi na području Ilijaša prohodni

Svi putevi na području općine Ilijaš, koji su u programu redovnog održavanja, su prohodni.

Od nedjelje, 26.02.2023. godine od kada su evidentirane snježne padavine na terenu je angažovan veći broj mašina koje rade na raščišćavanju putnih pravaca.

Najkritičnije dionice, posebno zbog snježnih nanosa, su na području brdsko-planinskog dijela općine. Trenutno je na snazi treći stepen pripravnosti, kazali su nam iz nadležne službe Općine Ilijaš.

 U narednom periodu pristupit će se čišćenju puteva po potrebi, prema prioritetima.

Općina Ilijaš ima zaključen Ugovor o zimskom održavanju puteva i trotoara sa firmama “Halilović” d.o.o., Niskogradnja Durmić d.o.o i Citar produkt d.o.o. – Poslovna jedinica Ilijaš.

Stanje na cestama u BiH

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo) Livno-Šuica-Kupres, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Turbe-Karanovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Gacko-Tjentište, kao i šire područje Romanije. Na ovim dionicama neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima  i da na put ne kreću bez zimske opreme.

 Prognoza vremena

Sutra u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Prije podne na jugu zemlje je moguća slaba kiša, ponegdje u Bosni može pasti i malo snijega. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, poslije podne, prolazno razvedravanje. Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 7, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu zemlje od 10 do 16 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prethodni članakPredstavljene dvije zbirke historijskih izvora ‘Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne’
Naredni članakMeteorološke prilike pogoduju čistom zraku, bez značajnijih promjena i u narednim danima