GALERIJAREPORTAŽEVIJESTI

Radio Ilijaš sa vijećnikom Selverom Herićem u posjeti Aliji Hidi u Vrutcima

feriddedoEkipa JU „KSC i Radio Ilijaš“ i vijećnik Općinskog vijeća Ilijaš Selver Herić posjetili su danas redovnog slušatelja Radio Ilijaša, sedamdesetpetogodišnjeg dedu Aliju Hidu, kojemu program Radio Ilijaša, sevdalinke i stara dobra narodna pjesma uljepšavaju penzionerske dane.
Dedo Hido se u Vrutke vratio već 1996. godine, minimalnu penziju teško je zaradio u šumarstvu. Ima teški oblik dijabetesa, ali iz njega pršti veseli duh i pozitivna energija. Kao malo dijete obradovao se našim skromnim poklonima a najviše novom radio prijemniku. Njegov stari aparat stvarao mu je probleme i po nekoliko dana nije imao radijskog signala. Žalio se vijećniku Heriću koji je pitanje o prijemu signala i frekvencijama postavio i na sjednici Općinskog vijeća Ilijaš.
Direktoru Benisu Fazliću dedo Hido reče da više voli poklonjene knjige Monografija šehida općine Ilijaš i Monografija Taračin do sa okolicom „nego da mu je neko zaklao kurban“.direktordedo
On i njegova hanuma primili su nas toplo kao pravi bosanski domaćini i ,kao što je običaj u bosanskoj kući, sve što imaju iznijeli na sofru. Kao što jednom reče rahmetli Zulfikar Zuko Džumhur „dočekali su nas kao što siromah zna dočekati“. I dedo Alija ima unuka Zulfikara te otuda ovo prisjećanje. Ovom im se prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu.
– Radio Ilijaš je moja duša, srce i ponos. To je moja opština, moj narod i ne mogu bez programa Radio Ilijaša nijedan dan. Najviše volim sevdalinke, to je moj život, posebno Safeta Isovića i Braću Moriće, hvala vam što mi uvijek ispunite želju. Voljeli bismo ipak da ima barem ponekad ove seljačke izvorne muzike, makar povremeno jer odavde do Tuzle sve je kalesija, violina i šargija, mi svi za tim čeznemo, priča nam dedo Alija.
I sam voli da zasvira i zapjeva uz šargiju sa ponekim jaranom , zimi uz sijelo, priču, šale i opuštajući razgovor. Omladina se, kaže, slabo zanima za šargiju i više vole neke savremene stvari te imaju drugačiji ukus.
Ponosan je na četvero djece, tri kćerke i sina, kao i na njihovu djecu.
Kaže da se u Vrutcima lijepo živi, omladina radi, penzioneri se druže, a zadovoljan je i projektima koje je u Vrutcima uradila Općina Ilijaš kao i odnosom općinskih načelnika prema ovom selu.
Narušeno zdravlje im ne dozvoljava da se bave stokom, pa imaju i više vremena da slušaju radijski program. Želimo im puno zdravlja i da još dugo godina budu sa nama uz svoj omiljeni sevdah. A i o emisiji izvorne muzike ćemo razmisliti. Dedu Hidu smo pozvali da gostuje u programu Radio Ilijaša, ako ne da priča o bogatom životnom iskustvu, a ono da zasvira i zapjeva uz šargiju.
Ovo je samo jedna u nizu priča koju Radio Ilijaš ima u planu realizovati u budućem periodu na širem području Srednjeg, Gajeva, Dragorada i okoline.

 

Povezane objave

Back to top button