Radionica za donošenje lokalnog akcionog plana za razvoj područja Bijambara

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

U okviru projekta „Eco Karst“, u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 21. juna 2018. godine, u Informativno-edukacionom centru na Bijambarama, održana je prva od tri radionice pod nazivom „Lokalni akcioni plan kroz identifikaciju problema i potencijala ekosistemskih usluga“.

Radionici su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnik u Službi za zajedničke poslove Senad Čustović, šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirza Marukić, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja te kantonalnih vlasti.

Učesnike su pozdravili i poželjeli doborodošlicu Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Osman Delić, direktor KJU za zaštićena prirodna područja.

Općinski načelnik je također pozdravio prisutne i naglasio značaj dobre saradnje sa resornim ministarstvom i KJU za zaštićena prirodna područja.

“Zadovoljstvo mi je vidjeti salu ispunjenu ljudima čiji je interes planski razvoj ovog područja. Općina se davno opredijelila da razvoj ovog područja bude zakonski i planski, a resorno ministarstvo nam je pomoglo u tome kreiranjem zakonskih akata.

Bijambare predstavljaju razvojnu šansu Ilijaša i moramo tražiti nove načine da cijelo ovo područje postane samoodrživo. U planu je nekoliko značajnih projekata koji će značajno poboljšati sadržaje ovog prostora, privući goste i donijeti ekonomsku dobit, a građanima koji žive na ovom području omogućiti nova radna mjesta”, rekao je Fazlić.

Cilj ove radionice je bio stvaranje platforme koja će biti podloga za razvoj ovog područja. Fokus je također bio na razvijanju malih poslova i poslovnih rješenja koja bi bila u skladu s principima bioodrživosti. Identifikacijom i mapiranjem ekosistemskih usluga uticajne zone Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ biće prepoznata problematika i mogućnost razvoja ovog područja.

Projekt „Eco Karst“ uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje imaju zajedničke karakteristike i probleme. Bosna i Hercegovina u ovom projektu učestvuje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.

Izvor: Općina Ilijaš

 

Prethodni članakIspraćena još jedna divna generacija ilijaških maturanata
Naredni članakPrijedlog za ovaj vikend roman „More izgubljene ljubavi“