ILIJAŠ

Radni sastanak na temu formiranja zavičajne zbirke Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je radni sastanak sa članovima inicijativnog odbora za osnivanje zavičajne zbrike Ilijaš kojeg čine prof. dr. Suvad Lelo, dr. Mirzeta Kašić – Lelo, arheolog Midhat Dizdarević i profesor španskog jezika Sabahet Brdarić. Sastanku su također prisustvovali pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić i direktor JU “Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić.

Tema sastanka bila je osnivanje zavičajne zbirke Ilijaš koja bi bila korak naprijed ka intenziviranju radnji na osnivanju Zavičajnog muzeja Ilijaš. Zaključeno je da je isuviše rano govoriti o registraciji muzeja, ali je sasvim izvjesno da će JU “Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš” pokrenuti proceduru doregistracije muzejske djelatnosti. Jedna od tema sastanka bila je i definisanje prostora u kojem bi zbirka, a potom i muzej egzistirali te način upravljanja sa deponovanim i izloženim materijalom.

Ranije je u Strategiju razvoja općine Ilijaš za period 2021-2027. godina uvršten prijedlog osnivanja Zavičajnog muzeja Ilijaš. Što predstavlja značajan korak ka institucionalnoj uspostavi zbirke Zavičajnog muzeja Ilijaš. Ono što zbirku čini vrijednom i zanimljivom za građane općine Ilijaš i susjednih općina i gradova jesu predmeti etnološkog karaktera, kao i numizmatička zbirka. Svakako, svoje mjesto u budućem muzeju treba naći prirodoslovna i historijska zbirka.

Prof.dr. Suvad Lelo i dr. Mirzeta Kašić – Lelo posjeduju obimnu kolekciju i imali su želju da otvore privatni muzej, no, kako to po Zakonu u Kantonu Sarajevo nije izvodljivo postoji mogućnost da dijelovi njihove kolekcije postanu sastavni dio zavičajne zbirke. Dogovoreno je da se aktivnosti po navedenim pitanjima intenziviraju kako bi došli do konkretnih rješenja.

Povezane objave

Back to top button