Radostan Božićni koncert u organizaciji HKD „Napredak“ – potvrđena stoljetna dobrota bosanske duše

Na zadovoljstvo mnogobrojne publike u kino sali KSC Ilijaš,  HKD „Napredak“ organizirao je četvrtu godinu zaredom uspješan „Božićni koncert“ kako bi sa sugrađanima ove nedjelje podijelio radost dolaska najradosnijeg blagdana- Božića.

HKD „Napredak“ podružnica Ilijaš  organizira tradicionalni Božićni koncert za sve Ilijašane, Vogošćane, za sve dobre ljude, posjete su uvijek bile izuzetne pa tako i večeras.  U programu je nastupila novoformirana folklorna sekcija HKD Napredak iz Ljubine sa nekoliko tačaka, putujući inkluzivni teatar Hasije Borić i svjetski poznati Međureligijski hor Pontanima Sarajevo, koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta. I ove godine Djed Mraz je ovdje i djeca su dobrodošla i njima smo osigurali paketiće kako bismo obradovali djecu pred Božić, kazao je predsjednik HKD „Napredak“ Ilijaš Iljko Barić.

On se na početku koncerta zahvalio svim sponzorima i svima koji su pomogli organizaciju koncerta, te je čestitao predstojeće blagdane svima koji slave.

Fra Ivo Marković, bosanski franjevac i profesor na Franjevačkoj teologiji,  osnivač zbora Pontanima kaže da je pohvalno obilježavanje svetkovina posebno u sredinama gdje su katolici manjina.

-Jako je zdravo, fizički zdravo slaviti, jer  u današnjoj borbi za opstanak treba sve to malo pustiti i podsjetiti se na suštinu. Meni je drago da u radosti Božićnoj sudjeluju svi,  to je pravo lice Bosne, Božić je svetkovina drugog milenija, u Božiću se otkriva da Bog nije na Nebu, nego je Nebo ovdje u Božiću, cvijetu, u nama, zato je pun pjesme. Zaista živimo u teškom trenutku, postoje političke snage koje žive od rane naroda i zato je dobro da dubina bosanske duše stoljećima prisutna i dobrota, pozitivnost koja postoji ne može se ničim uništiti, zato su ove zajedničke svetkovine i Božića i Bajrama izuzetno važne. Nekada zlo djeluje razorno i moćno, ali ono je kratkoročno i samo sebe uništava i zato je dobro da slavimo svetkovine kad smo bliži Bogu i jedni drugima, a takav je i Božić i Bajram i Hanuka i druge svetkovine, kazao je fra Ivo Marković.

Načelnik  Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što Ilijaš ide putem napretka, suživota i tolerancije. O tome, osim ovog Božićnog koncerta, govori i uspješna organizacija Završnog koncerta KUD Ilijaš, Koncerta najljepših ilahija BZK „Preporod“, kao i Vaskršnjeg koncerta u organizaciji Pravoslavne crkve.

-Ilijaš je pokrenuo još jednu lijepu tradiciju, tradiciju održavanja Božićnih koncerata i  želim čestitati HKD Napredak koji ovu aktivnost agilno vodi i upućujem iskrene čestitke katolicima sa željom da u miru dočekujemo bolje dane, svi bolje i radosnije živimo i ostvarujemo svoje ciljeve, kazao je načelnik Fazlić.  

Zahvalnice su ovom prilikom dodijeljene: Ministarstvu kulture i sporta, Općini Ilijaš i horu Pontanima Sarajevo.

Posjetitelji su mogli uživati u sjajnim izvedbama božićnih pjesama koje su odzvanjale prostorijama KSC Ilijaš. Najveća radost na koncertu za najmlađe sigurno je bio Djed Mraz koji je djeci  podijelio paketiće.

Fotogaleriju pogledajte na našoj fb stranici.

 

Prethodni članakKUD “Ilijaš” upriličilo izvanredan završni koncert
Naredni članakPotpisani ugovori o poticajima za izgradnju proizvodnih kapaciteta na području Ilijaša