ILIJAŠVIJESTI

Ramazanska čarolija zajedničkih iftara u Ljubnićima

Arapskom riječju iftar označava se završetak jednog dana posta nakon zalaska sunca. Iftar je više od obične večere poslije posta. Iftar je pri­lika da uživajući u Allahovim blagodatima, za koje tek u ramazanu dobijemo istančan osjećaj, radosni što smo is­postili još jedan dan, tu svoju radost podijelimo sa svojim najbližima, prijateljima, komšijama i poznanicima. Nesvakidašnji prizor dijeljenja iftarske radosti, može se vidjeti u džamiji u Ljubnićima. Naime, svaku noć u ovoj džamiji, iftari  od 120-150 džematlija, što je jedinstven primjer zajedničkih iftara. Selvir Husejinović, koordinator organizacije zajedničkih iftara ,na početku razgovora zahvalio se Allahu dž.š. na zdravlju i za nafaku koju je poslao, a to je u vidu prijatelja, komšije i sugrađanina šejka Muhameda el Kasmija.

„Zaista smo počašćeni da sa nama živi jedan ovakav čovjek. Čovjek koji nam je napravio džamij, istu uvakufio, i svako malo tu je da nas dodatno počasti. Jedan vid toga su i ovi iftari koje već drugu godinu priređujemo i svi zajedno iftarimo. Zaista je ovo jedinstven primjer pripremanja i organizacije. Šejkova želja je da iftare pripremaju domaćice naše mjesne zajednice i taj koncept funkcioniše. Ovdje svaku noć iftari između 120 i 150 ljudi. Svi učestvujemo oko dijeljenja, pripremanja i čišćenja poslije iftara. Želim pozvati i ljude iz drugih džemata da nam dođu i rado ćemo ih ugostiti“, kazao je Husejinović.

Iftar, kako neko napisa „počinje tišinom, očekivanjem ezana sa džamije, tihim nestrpljenjem nad sofrom, mirisom vrelih somuna koji nas škakilja i podsjeća da ‘samo što nije’, i nestrpljivim pogledima prema satu. Senad Šehić, imam džamije Ljubnići kaže da Ramazan donosi posebno nadahnuće i atmosferu u svaki grad i svaku sredinu.

„Ta ramazanska čarolija u svakom mjestu je različita a opet jedinstvena po ljepoti. Za nesvakidašnju ljepotu Ramazana svjedočimo i mi u Ljubnićima i zahvalni smo Gospodaru svjetova što nas je poživio da osjećamo tu ljepotu. Posebnost Ramazana u Ljubnićima, što ga čini jedinstvenim u BiH, jesu zajednički iftari u našoj džamiji. Ta iftarska sofra okuplja džematlije svaku noć. Za tom sofrom nestaju sve međuljudske razlike. Zajedno iftari i imam sa svojim džematlijama, i mladi i stari, djeca i odrasli, što je za razliku od kućnih iftara drugačije. Kući pozivamo koga želimo, dok su ovdje vrata svima širom otvorena. To je dimenzija zbog koje se ovaj džemat i Ramazan razlikuje od drugih. Ovdje svi daju doprinos na svoj način. Prvenstveno se zahvaljujemo šejku koji odvaja svoja sredstva, našim vrijednim i čestitim majkama i sestrama koje predano spremaju iftare, našoj djeci koja pomažu oko svega. Volio bih da se ova ljepota i navika utka u pore dječijih bića. Kada budu odrasli ljudi, da slike njihovog djetinjstva budu upravo ove, ramazanske…“, kazao je imam Šehić.

Asim Maharemović, već drugu godinu  je mujezin u džamiji u Ljubnićima.  Student je Fakulteta islamskih nauka i zbog studija boravio je u Sarajevu. Rođen je u blizini Zenice. Sudbina ga je dovela u ovu mahalu, i kako kaže, tu je bila njegova nafaka.

 „Gospodar me je počastio, da preko ljudi koji su bili sevep mog dolaska, dođem ovdje da radim u džamiju koju je izgradio naš prijetelj šejk el Kasimi. Nastanjen sam u Ljubnićima i osjećam se kao da tu živim godinama. Ovo je jedinstvena prilika za mene, da zaradim za sebe, za svoj fakultet i školovanje jer živim daleko od svog mjesta rođenja. Samim tim olakšavam svojim roditeljima. Zajedinički iftari su prilika da pozove sve ljude da se posvete ovom mubarek mjesecu”, kazao je mujezin Muharemović.

U džamiji u Ljubnićima, u toku mjeseca Ramazana, planirane su mnogobrojne aktivnosti kao što su predavanja za žene, omladinski iftari, centralni iftar Mreže mladi, kako bi na najljepši način proveli mubarek Ramazan.

„Nafaka uvijek zna i pronađe put do svoga vlasnika, zna njegovu adresu i poznaje način dolaska do čovjeka, i nikada ne zaluta na putu do njega. Razlog za to je činjenica da je nafaka određena na nebu od strane Uzvišenog Allaha“.

 

Povezane objave

Back to top button