ILIJAŠ

Ramazanska gostovanja: I ove godine brojne aktivnosti i projekti BZK Preporod Ilijaš

U Ramazanskom programu Radio Ilijaša gostovao je Adis Duraković, predsjednik BZK Preporod Ilijaš.

U mjesecu ramazanu povećan je broj aktivnosti, posebno nastupi ženskog i muškog ansambla Hora Preporod, kao i maketarske i likovne sekcije koja djeluje u sklopu ilijaškog Preporoda, a koju vode Almir Pušina i Safija Beširević..

-Ove godine i ženski hor je počeo snimati par numera, jedna je već objavljena, druga je u pripremi i ugladat će svjetlo dana poslije Ramazanskog bajrama. Taj trud se isplatio i dobili smo par poziva na velike nastupe, što je impresivno i posebno nas raduje, kazao je Duraković.

Za 27. noć Hor Preporod je gost u džematu Podlugovi, kao i prvi dan Bajrama, a isto veče tradicionalno će sa muškim i ženskim horom nastupiti na Bajramskom koncertu u organizaciji MIZ Sarajevo.

Drugi dan Bajrama su u Ilijašu, kada će biti obilježen Dan šehida u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš.

Trećeg dana Bajrama nastupaju u Vogošći na Bajramskom koncertu sa Azizom Alilijem i Arminom Muzaferijom.

I ove godine će, uz podršku Općine Ilijaš, biti održani Dani Preporoda u okviru kojih će biti održane tribine, promocije knjiga, akademija posvećena akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, te tribina posvećena obilježavanju godišnjice smrti predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Pečat godišnjeg rada BZK Preporod Ilijaš je koncert Večer najljepših ilahija i kasida, koji je ove godine planiran u septembru na novom stadionu u Ilijašu uz podršku Općine Ilijaš i sponzora, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Naime, posljednjih godina (prije pandemije) sportska dvorana postala je premala za ovaj događaj i sve koji su željeli prisustvovati.  Prema riječima Durakovića, organizovanje koncerta Večer najljepših ilahija i kasida na stadionu bio bi veliki uspjeh i kruna godišnjeg rada ne samo Hora , nego i cijele BZK Preporod.

Povezane objave

Back to top button