U toku mjeseca Ramazana ispaljivanje zvučnog signala iz topa kojim se obilježava prestanak perioda posta i početak iftara postao je tradicija muslimana u Bosni i Hercegovini, koja je u proteklom periodu ponovo oživjela. U općini Ilijaš prošle godine je instaliran prvi top a ove godine i stanovnici mjesne zajednice Mrakovo dočekivat će iftar uz pucanj topa sa Mrakovske tabije.

Lokacija na kojoj je smješten top nalazi se na uzvišenju Gornje Mrakovo  gdje ova MZ graniči sa susjednom MZ Misoča. Naime, na ovu ideju je došla grupa mještana iz Mrakova te su u koordinaciji sa Savjetom MZ Mrakovo i džematskim odborom, istu i realizovali. Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović  kazao je da će ovo biti posebna radost za sve stanovnike ove mjesne zajednice.

„Ovo je  jedna izuzetno lijepa novina u ovim mubarek danima kada dočekujemo mjesec ramazan. Ovo mjesto ćemo nazvati  „Mrakovoska tabija“ na koji će biti top koji će oglašavati početak iftara. Mrakovo kao MZ i njeni građani baštine i uvijek određene stvari koje su  bitne za zajednicu. Ovo što pripremamo za mubarek ramazan , je nešto čime želimo da građanima napunimo srca da kroz jedan ovakav projekat  pokažemo da se ipak motivišu ljudi, te se razvija ta bošnjačka, muslimanska i islamska  tradicija”, kazao je Smajlović.

Smajlović je istakao da je koordinacijom džematskog odbora, Savjetom MZ  i donatorima pokrenuta  incijativa  i ona je društveno prihvaćena.

„Savjet MZ dao je podršku  ovo projektu. Ovo se ne bi  ništa desilo da nije građana koji  normalno razmišljaju o ovome , i koji  predlažu određene ideje. Mi ćemo nastaviti u pravcu pozitivnih priča i ideja. Sada slijedi  da dočekamo ramazan  u ovako teškim uslovima kada je u pitanju zdravstvena ogranizacija. Mi ćemo se potuditi  da kroz uvažavanje svih mjera, organizujemo vjerski život. Cilj nam je da budemo  oslonjeni jedni na druge, naše porodice i domaćinstva i naše džematlije koji će biti tu. Ovdje mi dišemo jednom dušom ova MZ  se pokazala kao dobra sredina gdje se i ogranizacijski i niz projekata provodi na ovoj MZ  i težimo da budemo MZ  21. vijeka i to smo pokazali, i pokazujemo na raznim takmičenjima, na raznim projektima“, istakao je Smajlović.

Amel ef. Šehović imam u džematu Mrakovo kazao je da je i sam bio iznenađen ovom idejom.

 „Dvojica vrijednih džematlija su već to pripremili samo su me zvali u garažu da vitim top. Iznenadio sam se pozitivno  pogotovno u današnjem vaktu  u ovo svom sivilu  koje nas je obavilo virus i izolacija. Ono što slijedi jeste jedna pozitivna priča, lijep primjer koji trebamo da razvijamo. Dakle imamo jednu pozitivnu priču, koja će nas razveseliti svaki put kada čujemo ezan za iftar ,kada čujemo top s ove naše  tabije”, kazao je ef. Šehović.

Posebnu radost doživjet će najmlađi stanovnici mjesne zajednice. Tradicija je da u mahalama djeca iščekuju pucanj topa te će i Mrakovska tabija imati posebnu društveno-vjersku ulogu.

 „Nažalost, sada su djeca po kućama, nisu u školama ne ide ni u mekteb. Meni kao djetetu je bilo radost, nismo tada imali topa bio je ezan, ali smo sa ne izvješnošću iščekivali taj prvi glas ezana, dan kad ispostiš pa čekaš kad češ prvi gutljaj vode i prvi zalogaj hrane  i kada se našivao veliko je to ushićenje  duše. Tako isto i kod današnje djece nadam se da će i njima u ovo vaktu u kojem jesmo to mnogo značiti da čuju taj top i  ezan. Ako Bog da, da svi  u okviru svoje porodice ispostimo  Ramazan i trebamo  cijeniti vrijeme koje imamo za sebe i svoje porodice“, kazao je ef. Šehović.

Džemal Hadžavdija iz Mrakova bio je jedan od učesnika realizacije ideje „Mrakovska tabija“. Hadžavdija je ustupio vlastito zemljište  na kojem se gradi tabija.

„Nekada sam bio  predsjednik omladine Mrakovo  osamdesetih godina, tako da sam uvijek bio aktivan član mjesne zajednice. I u ovim godinama se rodila ideja da dam svoj doprinos kako bi naša mjesna zajednica bila na lijepom glasu. Načelnik je bio u posjeti ovoj lokaciji i podržao ovu ideju. Mi ćemo je ako Bog da, realizovati do kraja. Kao omladinac išao sam mekteb u  Salkanov Han gdje su i naše majke išle na teravije.  A sada imamo i džamiju. Sretan sam da ćemo na ovako lijep način dočekati ramazan“, kazao je Hadžavdija.

Svim stanovnicima MZ Mrakovo želimo Ramazan Šerif Mubarek Olsun a relizatorima ideje „Mrakovska tabija“ čestitamo na uloženom trudu.

Share.

Comments are closed.