BIH

Ramazanski bajram dočekan širom BiH

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović istakao je danas da treba dijeliti radost koju donosi Ramazanski bajram, jer se na taj način jačaju veze i povjerenje među ljudima.

“Bajram ima koliko duhovnu, toliko i društvenu i kulturološku, socijalnu dimenziju”, istakao je efendija Abdibegović, nakon što je u banjalučkoj Ferhadiji predvodio bajram-namaz.

Taj praznik, kako je naglasio, jača suživot te daruje sreću i ponos vjernicima nakon mjeseca ramazana.

“Kada se radost dijeli sa nekim, ona se širi, povećava i uvećava, nezaustavljiva je poput koncentričnih krugova”, ukazao je muftija banjalučki.

Zbog pandemije koronavirusa, ove godine je izostao jedan broj vjernika, posebno onih koji su za ramazanski bajram dolazili u banjalučku Ferhadiju iz inostanstva.

Muftija banjalučki ukazuje da se ta praznina osjeti.

“Praznina je bez njih. Znam da oni imaju tugu što nisu mogli doći, a mi imamo žal što nam nisu došli”, istakao je Abdibegović.

Mostar: Zahvalnost i dobročinstvo vrline koje stalno treba graditi

Bajram namaz, uz jasno definirane mjere zdravstvene zaštite, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 40 džamija. Središnja manifestacija upriličena je na velikom fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa, priopćeno je iz mostarskog Medžlisa.

“S ramazanom nam je došla razgala i olakšanje, oslobodilo smo se straha i neizvjesnosti u ovoj kušnji, spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga dragoga”, istaknuo je muftija te podsjetio da su zahvalnost i dobročinstvo vjerničke vrline koje stalno treba izgrađivati i potvrđivati.

Zenica: Vjernici u velikom broju uprkos kiši

Klanjanjem bajram-namaza u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, koji je predvodio bivši muftija Ejub ef. Dautović, a bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počela je centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiluku zeničkom.

Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama Muftiluka zeničkog. Muftija Dizdarević se u prigodnom obraćanju zahvalio vjernicima, koji su uprkos kiši, nakon što su ispostili mjeseca ramazana, “došli da zajednički klanjaju i bajram-namaz”.

“Svi ste nam, braćo draga, važni. I svačije prisustvo na bajram-namazu je bitno…Da barem znamo kojim putem trebamo ići”, poručio je Dizdarević, koji je napomenuo da Allah određuje čija su djela “upisana u dobra djela”.

Na području Srebrenice bajram-namaz klanjan na sedam mjesta

Bajram-namaz tradicionalno je jutros klanjan u Bijeloj džamiji u Srebrenici, kao i u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Obavljeno je to uz poštivanje svih mjera zaštite od koronavirusa, a nakon bajram-namaza nije bio organizovan bajramski prijem ispred Čaršijske džamije kako je to praksa bila proteklih godina.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić čestitao je Bajram džematlijama i svim muslimanima širom svijeta, istaknuvši da je zbog pandemije ovaj ramazan bio drugačiji nego prethodni.

Bihać: Bajram-namaz klanjan u svim džamijama u USK

Bajram–namaz jutros je uz poštivanje svih mjera samozaštite, klanjan u više od 200 džamija i mesdžida na području Unsko-sanskog kantona (USK). Bajramski namaz i centralnu svečanost u Gradskoj džamiji u Bihaću predvodio je bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.

“Neka nam odricanja i dobra djela u ramazanu budu garant bliskosti Allahu, odnosno njegovoj milosti u vremenu pred nama. Nadam se kako će nam Bajram biti neka vrsta prekretnice ili bolje reći dolaska dana rahatluka i bliskosti. Bez obzira na sve, dijelimo bajramsku radost i sjetimo se naših sestara i braće koji su po cijelom svijetu”, dio je bajramske poruke muftije bihaćkog Mehmeda ef. Kudića.

Izvor: FENA

Povezane objave

Back to top button