Raspisan konkurs za upis u srednje škole KS, poznato do kada je upisni rok

Vlada Kantona Sarajevo je danas na konferenciji za medije predstavila javni poziv za dodjelu stipendija učenicima u KS. Također je raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole.

Ministrica za odgoj obrazovanje Naida Hota-Muminović napomenula je da su stabilizirne prilike u nastavi nakon pandemije koronavirusa.

“Imali smo i eksternu maturu koja je pomogla učenicima da se pripreme za novi obrazovni ciklus. Danas raspisujemo javni poziv za upis u srednje škole. Ovaj sistem se odvija elektronski i to prenosimo i na predškolske ustanove. Sve obrazovne ustavno u KS su dio ovog sistema. U prvi razred srednje škole upisujemo 3950 godina. Na raspolaganju imamo 4.140 pozicija u našim školama kroz 173 odjeljenja. U dva srednjoškolska centra smo stavili i dva zanimanja. Prvi dio upisnog roka otvoren je od 21. do 28. juna”, pojasnila je Hota-Muminović.

Podsjetila je da novi Nacrt zakona o obrazovanju naređuje obrazovanje do sticanja stručne spreme.

“Raspisujemo poziv za nadarene učenike u predmetima fizika, hemija i informatika. Ovi učenici uvažavat će stipendiju. Osvojili smo stipendije za tri razreda deficitarnih zanimanja. Nije nam u interesu raspisati poziv za samo prve razrede. Od kreiranja budžeta smo pronašli način da obuhvatimo sve razrede”, zaključila je Hota-Muminović.

Broj stipendiranih učenika 

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS napomenuo je da su najbolji projekti interresorni.

“Ne pričamo o stipendiranju nego o investiciji. Ove godine pravimo revolucionarne stvari. Za srednje obrazovanje smo sa 1.930 podigli broj stipendista na 2.100”, istakao je Osmanović te napomenuo da će se dodatno stipendirati 300 učenika iz različitih fondova.

Konkursi su raspisani danas i bit će objavljeni na zvaničnim stranicama resornih ministarstava. Mašinski tehničar za CNC tehnologiju i obrađivač materijala su, kako je istaknuto, novi smjerovi u srednjoškolskim centrima. Prema navodima ministrice Hota-Muminović – cvjećar, mesar, keramičar, limar, hemijski čistač su jedna od deficitarnih zanimanja. Predviđa se da će se 36 posto učenika upisati u gimnazije. Preko 40 posto srednje škole četverogodišnjeg trajanja, i oko 20 posto trogodišnjeg trajanja.

Deficitarna zanimanja 

Hota-Muminović je naglasila da se upisna politika ne može kreirati na način ulazni parametri jednako je radna mjesta.

“Ne možemo obrazovati samo za tržište rada. Moramo ih obrazovati na sve moguće promjene u njihovim životima. Obrazovanje je uvod u ono čime će se mladi ljudi baviti. Poslodavcima pričamo da nije dovoljno stipendijama financirati mlade, moramo razmišljati o povećanju životnog standarda”, istakla je Hota-Muminović.

Vrijednost stipendija za prvi ciklus je 100 KM, za drugi 200, a za treći 500 KM.

radiosarajevo.ba

Prethodni članakDanas prvi dan ljeta
Naredni članakObavijest poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Ilijaš