ILIJAŠ

Ratna džamija “Šemsudija” uskoro u novom ruhu

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekta sanacije ratne džamije “Šemsudija” na lokalitetu Selišta nadomak Ilijaša. Kako je navedeno, Fond Memorijala KS obavezuje da će sufinansirati projekt u iznosu od 10.000 KM, dok je iznos radova na sanaciji ovog vjerskog objekta procijenjen na 23.500 KM.

Sanirat će se temelji i temeljna ploča za postojeći objekt, planirani su uređenje unutrašnjosti, učvršćivanje drvene konstrukcije te zamjena krova. Također, u projektu je i izgradnja drvene munare. Time će se jedan važan simbol otpora sačuvati od propadanja, a ako Fond Memorijala KS u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo preuzme upravljanje nad ovim prostorom, moguće je obnoviti vjerske aktivnosti “Šemsudije” te eventualno iskoristiti njen turistički potencijal i turistički potencijal lokacije na kojoj je smještena.

Ratne džamije, osim duhovne uloge, u toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu umnogome su imale i socijalni značaj. Uz čuvanje vjerske prakse bili su i svojevrsni centri patriotizma. Ratna džamija “Šemsudija” svjedok je teškog vremena, ali i podsjetnik na hrabrost branilaca iz 126. ilijaške brigade koji su se u ovom objektu okupljali, obavljali vjerske obrede te se družili uz ilahije i kaside.

 

Napomenimo kako je 126. ilijaška brigada formirana 1. jula 1993. godine. U to vrijeme bila je izmještena na teritoriju Breze. Ova jedinica prošla je težak ratni put, formirana je u najtežim uvjetima rata, a 323 šehida i poginula borca najbolje govore o cijeni koju je Ilijaš platio za slobodu.

Povezane objave

Back to top button