Razgovor sa jerejem Božidarom Tanovićem-Vaskrsenje vraća vjeru u vječni život

Hrišćani koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. U hramovima Mitropolije Dabrobosanske i domovima širom BiH slavi se Vaskrsenje Isusa Hrista, pobjeda života nad smrću. O  važnosti Vaskrsa, razgovarali smo  sa jerejom Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidarom Tanovićem.

„Ovo su dani kada se svi trebamo zapitati i razmišljati o svom životu i načinu živjljenja, o svom bitisanju, o svom odnosu prema bližnjima i o svom odnosu prema Bogu. Trebamo da razmišljamo o toj Hristovoj žrtvi koju je Bog zbog svoje svekolike ljubavi, zbog žrtve koju je podnio prema čovjeku, na koji mi način ustvari uzvraćamo tu ljubav svekoliku Božiju?!  Treba da razmišljamo šta mi to dobro činimo za tu žrtvu koju je sam Gospod podnio za nas. On koji je uistinu Bog srozava se na nivo čovjeka da bi se čovjek uzdizao na nivo Boga po blagodati. On koji čovjeka ljubi neprestajno i svom snagom svojom da bi spasio čovjeka bio podvrgnut ruganjima, bičevanjima, maltretiranju, ismijavanju. Na kraju biva ubijen najstrašnjiom smrću a to je raspeće na krst. On blagovoljno strada da bi spasao rod ljudski. On je taj koji je svojom žrtvom na krstu stradao i umro ali je umro da bi razorivši okove grijeha i smrti, ljudima darivao carstvo nebesko i život vječni. On koji je stradao na krstu nakon tri dana je vaskrsao. I to je ono što daje nadu da ovaj život koji živimo na zemlji ima nadu“, kazao je jerej Tanović.

Žiivot koji bismo živjeli na ovom svijetu nekoliko desetina godina i umrli i ne bi bilo dalje ništa poslije toga, kako objašnjava jerej Tanović, ovaj život bi bio besmislen.

„Zato je Gospod dao nadu za životom vječnim i čovjeku vratio prvobitno dostojanstvo i vratio mu život vječni. Život vječni u carstvu nebeskom u ljubavi sa Bogom i ljubavi sa bližnjima. To je poruka ovog najvećeg Hrišćanskog praznika, poruka Jevanđelja, poruka ljubavi koju treba da živimo. Zato trebamo da razmišljamo o svojim postupcima na ovom životu“, objašnjava Tanović.

U cijelom hrišćanskom svijetu za Vaskrs su vezani lijepi običaji. Među njima je i darivanje jajima koja simboliziraju obnovu prirode i života. Hrišćani, pravoslavni vjernici, Vaskrs slave tri dana. Zato su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovima obilježeni i Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi vjernici na praznik Hristovog Vaskrsenja razmjenjuju pozdrav – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

 

Prethodni članakIntervju sa župnikom Zdenkom Spajićem- Najvažnija poruka Uskrsa je da se zlo pobjeđuje opraštanjem i ljubavlju
Naredni članakU Ilijašu uspješno promovisana knjiga „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ autora Efida Šehića