Razgovor sa Kenanom Hasićem, realizovani projekti u mjesnoj zajednici Ilijaš Grad

U proteklom periodu realizirani su brojni projekti na području MZ Ilijaš Grad.  Od maja 2019. na čelu ove MZ je mladi Kenan Hasić, koji  se zajedno sa svojim saradnicima nesebično zalaže za poboljšanje uslova života svih građana. Sa Hasićem smo razgovarali o realiziranim i planiranim projektima i aktivnostima.

Realizovani projekti u prethodnom periodu

Preuzeo sam mandat u maju  2019. godine  i od samog početka mnogo je aktivnosti u mjesnoj zajednici, bazirali smo se na to da budemo što više na usluzi građanima, na neke manje projekte . U 2019.  godini smo uputili preko 50 zahtjeva  prema općinskim službama, među kojima je sanacija puteva  i udarnih rupa na Karašnici i dijelom u Ilijašu, u planu je sanacija puta u Kadarićima. U septembru 2019. godine  u saradnji sa Općinom Ilijaš i UNDP  om završen je projekat postavljanja 20 visokokvalitetnih led  svjetiljki. Imali smo posjetu Slovačkog LOT tima Eufora , gdje je razgovarano na temu zaštite od mina i zaključeno je da je ova MZ jedna od najsigurnijih na području Kantona Sarajevo. Krajem 2019.godine podnijeli smo  incijativu da se sanira ulica 126. Ilijaške brigade od broja 88 do 92 tj. A1 zgrada ulica uz Vodostan i nakon naše incijative urađen je idejni projekat, mislim da su u toku odabir izvođača  radova i ta ulica bi trebala po projektu kako je planirano zatvori za saobraćaj.  Planirano je postavljanje  ploča  i da se dobije  kao gradska šetališna zona. Uz tu zonu nalazi se dječiji park koji je jednim dijelom bio saniran, međutim ponovo je došlo do njegovog uništavanja i sad smo  u pregovorima sa Općinom Ilijaš, da se taj park pokuša sanirati, a bez kamera ne dolazi u obzir sanacija, jer  bi se opet vratilo  na staro. Također, htio bi da pohvalim saradnju s JKP Rad lokalnom jedinicom   Ilijaš , imali smo dobru saradnju vezano za odvoz kabastog namještaja, otpada i postavili   smo nekoliko kontejnera na Karašnici, u llijaš Gradu i u Kadarićima i na nekoliko mjesta pojačali broj kontejnra  zbog širenja broja ljudi u tom dijelu. U 2019. godini započet je projekat asfaltiranja  ulice Bogumilska  i ulice Ivana Franje Jukića , međutim zbog vremenskih  nepogoda taj projekat se nije uradio u toj godini, već je završen početkom ove godine. 

U 2020. godini  je urađen tzv. kružni  tok kod Šipadovih zgrada, dio ispod garaža, dio iznad garaža te su ocrtana parking mjesta. Međutim,  javio se  problem manjka  parking mjesta zbog smanjena obima, pa smo uputili inicijativu da se pokuša još neki parking obezbjediti za  stanare.

U 2020.godini postavili smo ogledalo u Novom Naselju, tražili smo dva, međutim dobili smo samo jedno.

Prisustvovali smo svim važnijim datumima općine Ilijaš. Početkom godine kako je pandemija korona virusa nastupila mi smo se trudili da se pridržavamo svih propisanih mjera. Sastanke smo održavali ili telefonski ili u kontrolisanom ambijentu.  Prostorije MZ smo dezinfikovali i bile su spremne za bilo kakvu aktivnost.

Što se tiče MZ još uvijek čekamo da se prostorije adaptiraju, još uvijek nisu  baš u najboljem stanju.

Kako je krenula pandemija korona virus JKP Vodostan Ilijaš i u saradnji s JKP Rad dosta je rađeno na planu čišćenja dezinfikovanja i pranje ulica i na dnevnoj bazi je rađeno čišćenje iz razloga što je Ilijaš kao Ilijaš najpromjetnije i najposjećenije mjesto jer sve institucije i najveći broj stanovnika dešava ovdje.

Zahtjevi građana

Pored   redovnih aktivnosti dobijamo posebne zahtjeve građana i na sve pozive građana odazvali smo se  i izašli smo na teren, saslušali i uradili što je u našoj moći. Sve što se daje dešava nije u našim rukama mi vršimo i pritisak  i lobing preko naših institucija da se ti problemi  što prije riješe, neki su se riješili, neki nisu, a za neke smo dobili i odbijenice jer nisu u planu budžeta za 2020. godinu.

Saradnja s građanima

Nas je pet u savjetu MZ i kad smo pravili taj savjet gledali smo da iz svakog mjesta imamo po jednu osobu koja može pratiti  situaciju i da bude na usluzi građanima 24 sata. Što se tiče saradnje, građani su u nama vidjeli dobrog saradnika i nekoga ko ih može saslušati i riješiti taj problem. Ja bih pohvalio odnos građana  prema savjetu MZ i rekao bih da smo i mi sami korektni i da se javljamo svim i da izlazimo ususret i pomognemo koliko možemo.

Mi smo početkom 2020. godine na našoj redovnoj sjednici savjeta MZ Ilijaš Grad odnijeli odluku da želimo da stipendišemo jednog učenika/učenicu s područja naše MZ, sredstava za stipendiranje u visini od 50 KM u trajanju od deset mjeseci. U saradnji s Srednjoškolskim centrom Nedžad Ibrišimović i u saradnji s direktorom odabrali i smo učenicu Merjem Dedović  koja je zaslužila sa svojim volonterskim radom da dobije stipendiju.

Prethodni članakNakon 86 godina klanjana prva džuma u Aja Sofiji, prisustvovao i Erdogan
Naredni članakMinistarstvo privrede izdvojilo više od milion KM za sufinansiranje poslovnih zona u Kantonu Sarajevo